Tack för dina tankar i debattartikeln ”Respektera varandras åsikter om vaccinet”, Marika. Jag förstår att det kan kännas tungt och obehagligt att bli påhoppad när det gäller den ”infekterade” vaccinationsfrågan. Vi har ju inte vaccinationstvång! 

Vaccinering mot covid-19 – det här gäller.

Covid-19 – vaccinering

Vaccination på jobbet – det här gäller

KA reder ut

Sedan snart ett år tillbaka har jag som njurtransplanterad undersköterska suttit i karantän och följt pandemins verkningar. Allt från stigande dödstal, en hårt pressad sjukvård, till de mer obligatoriska frågorna i kvällspressen: ”Är det säkert att åka på charterresa? Hur blir det med midsommarfirandet, kan vi vara åtta personer runt stången?”

Skrämmande och absurt?! Men vi är människor, och bakom dessa frågor rör sig lika delar ångest och förträngning, som krav på individualitet och normalitet. Kanske var det just det senare som lade grunden till en samhällsspridning av viruset, men som också ledde fram till denna vaccinationsdebatt? 

Pandemin utmanar i grunden vår solidaritet. Vi är inte bara vår egen kropp, vi är allas kroppar. 

Problemet är bara att pandemin inte är ett normaltillstånd. I all sin brutala framfart bjuder den heller inte på de valmöjligheter vi är vana vid. Vi kräver den grundlagsstiftande rätten till oberoende och åsiktsfrihet, samtidigt som covid-19 i hela sitt väsen är synonymt med beroende. Den utmanar i grunden vår solidaritet. Vi är inte bara vår egen kropp, vi är allas kroppar. 

Tyvärr är inte vaccinet en mysig lunchbuffé där vi kan stanna upp i kön och reflektera över om maten är rätt tempererad, för att sedan släppa fram nästa person som pastasalladens okrönta smakråd. Gott och säkert? Ge mig en portion! Det blir liksom väldigt individualiserat.

Respekt för olika åsikter? Absolut! Men de får gärna vara etiskt underbyggda och helst också innehålla ett konsekvenstänkande bortom det egna fikarummet: 

”Hörde du att Janne ska omplaceras?”

”Nä, vad säger du? För att han vägrade ta vaccinet? Snart får man inte bestämma någonting i det här landet!”

Själv är jag som riskgrupp placerad i vaccinationsgrupp tre av fyra. Jag väntar på min spruta. Eventuell biverkan? Avstötning av transplantatet! Ok, ge mig vaccinationen! Hoppas vi ses till midsommar!