Snart ska det finnas gratis munskydd för all personal och elever i Malmös kommunala skolor, skriver Sydsvenskan. Det är framförallt lärarfacken som drivit frågan om munskydd som går i strid mot Folkhälsomyndighetens råd, skriver tidningen.

Kommunals sektionsordförande för förskola och skola i Malmö säger att medlemmarna välkomnar beslutet:

– De har varit positiva till att få möjlighet att använda munskydd och vi från Kommunal tycker att det är bra. Men beslutet borde ha kommit tidigare, säger Veton Kalici till Kommunalarbetaren.

Veton Kalici säger att personalen i förskolan har arbetat under otydliga besked tidigare och att förskolorna först i höstas fick ett visirkit per avdelning, att använda i samband med misstänkt smitta hos barn.

– Men de fick bara ett visir. Det finns inga liggande så om de använder ett visir så är det slut sedan. ”Vad ska vi göra när det förbrukats?” var en fråga som var uppe på APT i förra veckan som vi ska se vad vi kan göra åt.

Oppositionen i Malmö har också drivit igenom att personal i förskola och skola ska få möjlighet att ta vaccin under arbetstid när vaccineringen kommer igång.