Det är en soptipp i Kagghamra som brinner och giftig rök sprids i stora delar av omkringliggande områden. Botkyrka kommun presenterade igår den första mätningen av röken vilken visade att den har ohälsosamma halter av olika partiklar. Barn under 18 år och andra känsliga grupper (äldre, gravida, ammande) rekommenderas att hålla sig inomhus när röken ligger på.

Förskolan Fagervik ligger naturskönt i skogen med närhet till Fagersjön i Nynäshamns kommun, som gränsar till Kagghamra. När vinden ligger på tvingas nu personal och barn att hålla sig inne:

– I måndags var vi inne hela förmiddagen för att det luktade rök. Trots att branden ligger en bra bit bort så påverkas vi. Vi har många barn som sover ute, och ibland kommer röken snabbt så att vi tvingas ta in dem i vagnarna, berättar barnskötaren Susanne Norman som är skyddsombud på förskolan.

Förskolan har fått riktlinjer om att gå in med barnen och stänga dörrar och fönster när de känner röklukt. Men sent en eftermiddag tidigare i veckan kände Susanne Norman av brandröken även inomhus:

– Det stack i halsen och jag kunde inte vara kvar inne. Det började när det bara var ett fåtal barn kvar som strax därefter blev hämtade. Så fort jag kunde därefter gick jag hem för att jag blev så påverkad av röken. Det var första gången jag känt av den inomhus och jag ska gå vidare med det som skyddsombud.

Branden i Kagghamra.
Branden i Kagghamra.

Påbudet om att vara inomhus kommer samtidigt som alla andra rekommendationer – med tanke på pandemin – handlar om att försöka vara ute med barnen så mycket som möjligt.

– Det blir ju en jättekrock mellan två olika rekommendationer. Barngrupperna är stora och är vi någon borta blir det en tung extrabörda när vi ska ta barnen ut och in beroende på om vi känner rök eller inte. Det är skamligt att det här har fått ske och att man inte har agerat snabbare. Det känns som att de mörkar hur farlig röken är, säger Susanne Norman.

Lina Axelsson Kihlblom är barn- och utbildningsförvaltningschef i Nynäshamn. Hon säger att räddningstjänsten inte ger några särskilda rekommendationer i nuläget:

– Med tanke på att personal upplevt rök inomhus är det viktigt att vi får rätt information från räddningstjänsten och berörda om analysen av röken. När vi får det är vi beredda att fatta de beslut som krävs om det handlar om evakuering, stängning eller något annat. Men för det måste vi ha fakta och kunskap, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Branden i Kagghamra är enligt Södertörns brandförsvarsförbund cirka 100 gånger 100 meter stor. Släckningsarbetet beräknas ta runt åtta veckor, en tid som kan förändras beroende av vädret. Det tar tid på grund av ”geologiska utmaningar” varav skredrisk är en.

Kommunalarbetaren söker ansvariga i Botkyrka kommun (där soptippen som branden pågår i ligger) och Kommunal i Botkyrka.

Fotnot: Botkyrka kommun skriver om partiklarna i brandröken här (extern länk).