För ett år sedan var antalet arbetslösa medlemmar 41 091, vilket då var ovanligt många eftersom det var första gången på flera år som antalet gick över 40 000. 

Nu i december 2020 var antalet uppe i 54 090 personer.

– 2020 var verkligen ett specifikt år. Det är svårt att säga vad ökningen beror på och vilka områden de kommer ifrån, det ser vi inte i dag, säger Helena Wågberg.

Det stora inflödet av ansökningar om ersättning gör att väntetiderna på besked från a-kassan blir långa. Kommunals a-kassas väntetider ligger i nivå med snittet för alla a-kassor, men det tröstar sannolikt inte den som väntar på pengar. Förra året fick medlemmarna vänta mellan fyra till nio veckor med kortast väntetid på våren och längst efter sommaren.

– När genomströmningen ligger på fem-sex veckor ligger vi rätt bra. Det är en komplex försäkring med många parametrar och moment så det tar tid. I april låg vi på fyra veckor och det kan nog vara så långt ner vi kan komma just nu, säger Helena Wågberg.

Den mest positiva delen i a-kassans bokslut för 2020 är det stora antalet nya medlemmar. A-kassan spräckte 600 000-snöret i höstas. Det var första gången sedan de stora förändringarna av a-kassan 2007, då många lämnade den eftersom den blev dyrare samtidigt som den försämrades. I december 2020 var 608 483 personer medlemmar i Kommunals a-kassa.

– Det är 32 000 fler än 2019 och vem vet var gränsen går? Vi brukar ha ett flöde in på 500 personer i månaden och nu har vi över 1000 varje månad. Det ser fantastiskt fint ut men sedan hoppas vi ju att det inte betyder att fler ska behöva söka ersättning.

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.