– På grund av pandemin kunde vi inte ha en traditionell genomgång med nomineringar och så vidare så då beslutade vid oss för att ge priset till alla städare, säger Lars Fischer, ombudsman och gruppchef på Kommunal.

Priset delas ut för tredje året och ska normalt sett gå till ett städföretag som utmärker sig på olika sätt vad gäller till exempel arbetsmiljöarbetet eller de fackliga relationerna. Men 2020 års pris tilldelas alltså inget företag utan alla i Sverige med titeln städare eller lokalvårdare är vinnare.

– Det har pratats om undersköterskor, sjuksköterskor och läkare hela tiden inom sjukvården men lokalvårdarna är också väldigt viktiga. För att lyfta yrkesgruppen beslutade vi oss för att de ska få priset i år, säger Lars Fischer.

Facken och arbetsgivarna lyfter fram vilken viktig roll städningen har fått under pandemin och bekämpningen av coronaviruset.

– Att få dedicera priset Årets Städföretag 2020 till Sveriges städare känns viktigt i tider som dessa. Pandemin har drabbat samhället hårt och städarna har gjort en viktig insats för att minska smittspridning, säger Emma Unevik, ordförande för Almega Städföretagen, enligt ett pressmeddelande.

Så här lyder motiveringen: ”Till alla er städare, för att synliggöra era insatser under pandemin, vill vi tillägna priset Årets Städföretag 2020 till er. Ert viktiga arbete har stärkt vårt samhälle, bidragit till minskad smittspridning och möjliggjort att verksamheter så som sjukvård, lokaltrafik, butiker, kontor och skola fungerat.”

Något mottagare av priset eller ceremoni ser det inte ut att bli, men det finns planer på att trycka upp en plakett, säger Lars Fischer.

Tidigare vinnare av priset är Sesab Service AB och Norrlands Miljövård AB. Vinnaren brukar prisas på den årliga Stora Städbranschdagen som ställdes in 2020.