Han menar att facket och kommunen var överens om att lokalvårdare som kände oro för sin hälsa skulle få använda skyddsutrustning, men att kommunen sedan backade.

– De sade då att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som säger att i den här verksamheten behövs inte det.

Patrick Wetterup vände sig därför till Arbetsmiljöverket med en så kallad 6:6a-anmälan, där han bland annat skriver att medarbetare arbetar utan skyddsutrustning där det finns kunder med symtom.

Från kommunens sida menar man att man visst tillhandahåller utrustning, men att det inte alltid behövs.

– Vi har lite olika syn på vilken typ av skyddsutrustning man behöver ha i den normala arbetssituationen, säger Pernilla Fahlstedt, samhällschef i Ängelholms kommun.

Hon säger att lokalvårdare som jobbar ”nära brukare” har samma utrustning som vårdpersonalen, liksom vid så kallad smittstädning.

– Det som vi skiljer oss åt är vid den normala städningen, till exempel när städare städar korridorer och klassrum i en skola. Där anser vi att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har bedömt att man då inte behöver ha mer än sina vanliga arbetskläder och handskar och förkläden givetvis, säger Pernilla Fahlstedt. 

Kommunals Patrick Wetterup menar att lokalvårdare ska ha rätt till skyddsutrustning oavsett verksamhet:

– De är jätteoroliga, för de vistas i samma lokaler som det finns smitta.

Det blir nu upp till Arbetsmiljöverket att bedöma saken, en digital inspektion ska göras i början på februari.