Han har själv varit ute och arbetat med att ploga bort snö, men när Kommunalarbetaren når honom har han ”krupit in i värmen” på sektionen. Leif berättar att han har arbetat inom kommunen i 40 år.

– Det var kalla vintrar på 80-talet, det blir inte lika kallt längs kusten längre. Inte tycker jag det är någon katastrof.

Han säger att arbetet nu framför allt går ut på att hålla vägarna för bussarna öppna. Han menar att det har gått bra och är därför fundersam till att kollektivtrafiken är inställd.

– De som verkligen har problem är de utländska tvåaxlade långtradarna. De står.

Några mil norrut är läget mer allvarligt. Sektionsordföranden i Örnsköldsvik, Ruth Bergström, har inte kunnat ta sig till arbetet i dag.

– Man ser inte ut genom fönstret ens. De jag tänker mest på är de som arbetar i hemtjänsten. Att vara ute och köra i dessa dagar … Det är mediciner som ska ut och de gamla kan ju oftast inte själva vara ute och skotta på gårdarna. För personalen blir det svårt att parkera och det blir till att plumsa i snön.

Det har kommit över en halvmeter snö bara sedan i går och Ruth Bergström har fått rapporter från LSS-boenden där det inte gick att komma hem i går kväll, personalen fick sova på jobbet. Andra har i dag tagit sig till jobbet med skoter eller skidor.

– Och det är full fart för dem som arbetar med snöplogning. Både de som är i beredskap och de ordinarie, alla får åka ut.