Det var strax före jul som en leverans med pappfigurer kom till ett antal äldreboenden i Göteborg. Meningen är att de ska kläs i skyddsutrustning och stå uppställda på arbetsplatserna för att påminna personalen om att de ska använda skyddsutrustning och hur den ska användas. Undersköterskan Carina Lundqvist säger till GT att hon blev arg och att även hennes kolleger har reagerat.

– Vi som jobbar med det här dagligen vet hur man gör. Klappa oss inte på huvudet. Upplys andra medmänniskor i samhället, säger Carina Lundqvist till tidningen. 

Hon säger att hon funderar på vad det kan ha kostat och att alla i personalen har fått se instruktionsfilmer om hur skyddsutrustning ska användas och skriva under ett intyg på att man har förstått. I pandemins början hade det funnits en poäng däremot, menar hon.

– Lek med tanken att de hade kommit i mars, då hade vi nog uppskattat det. 

Arbetsgivaren försvarar tilltaget med att det kan finnas nyanställda som inte har full koll på rutinerna och som det kan vara värdefullt för. 

Det är jättebra att de som jobbar där redan vet hur man gör, Men det kanske kommer en ny medarbetare eller anhörig som undrar, säger Christine Högberg, tillförordnad sektorchef för äldreomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo till GT.

Hon fick idén efter att ha besökt en byggarbetsplats där liknande figurer användes för att visa vilken skyddsutrustning som behövdes i olika rum.