Under rusningstid mellan klockan 07 till 09 och 16 till 18 på vardagar gäller munskydd för passagerare i kollektivtrafiken i hela landet. Det är en rekommendation och bussförarna har inte uppmanats att avvisa passagerare som inte har munskydd. Förarna själva har fått munskydd av arbetsgivaren för att bära när de åker med bussen som passagerare.

– Jag har hört av dem jag pratat med att de flesta resenärer har munskydd, säger Annika Fäldt.

Däremot vittnar bussförare i Stockholm om att det varit trångt på morgonen på vissa linjer.

– Det var väldigt trångt på linje 77 till Karolinska och det är upprörande för det är personalen som ska ta hand om de sjuka som måste trängas. 

Kommunalarbetaren har utan resultat sökt SL:s presstjänst för att få en kommentar om hur man planerat för kapaciteten efter julhelgen när många återgår till arbetet. 

I Göteborg var det ungefär två tredjedelar som bar munskydd i morse, enligt en rapport från Sveriges radios reporter som befann sig i kollektivtrafiken.

I Örebro kollade länets kollektivtrafikchef Fredrik Eliasson användningen av munskydd vid Resecentrum på morgonen. Han berättade för Sveriges radio att det var lite si och så med att följa rekommendationerna där.