Smittspridningen av coronaviruset har än så länge inte visat några tecken på att avta och i Västra Götalandsregionen har antalet coronapatienter på iva mer än fördubblats de senaste tre veckorna, rapporterar GP. 

Undersköterskan och huvudskyddsombudet Marianne Karlsson jobbar på centralintensiven och covidavdelningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och säger att läget är mycket ansträngt. Fler platser öppnas snabbt upp för att kunna ta emot alla patienter. Hon var själv ledig över jul men har jobbat under nyårshelgen.

– Det var ganska lugnt under julen men efter julhelgen eskalerade det med covidpatienter så då fick vi öppna upp fler platser, säger Marianne Karlsson.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har efter begäran från Region Västra Götaland godkänt att krislägesavtalet aktiveras. Krislägesavtalet innebär i korthet betydligt högre ersättningar och att arbetstidslagen sätts ur spel. Personalen kan jobba upp till 48 timmar i veckan, beräknat på en fyraveckorsperiod. Kommunals medlemmar på Sahlgrenska har dock inte börjat jobba enligt avtalet än, berättar Marianne Karlsson.

– De håller på och ser över det. Vi har ett avtal med övertid och 160 kronor i timmen som vi går på i stället. Jag tror att ledningen ska ta ställning efter trettonhelgen.

Nu försöker arbetsgivaren få personal att avbryta sin semester för att komma in och jobba.

– Just nu är det frivilligt, men är det kris kan de ju dra in semester. 

Sahlgrenska har gått ut med att de vill att vårdpersonal prioriteras för vaccin före brukare och personal i äldreomsorgen. Marianne Karlsson hoppas på det.

– Får vi ett utbrott bland personalen så kommer vi inte klara av vården. Inte en chans. Vi har fått till oss från ledningen att vi har en tuff januari framför oss, vi har inte nått toppen än. Tanken är att vi ska få våra vaccinationer i februari men vi skulle behöva dem nu.

SKR har godkänt att krislägesavtalet aktiveras i ytterligare fyra regioner – Stockholm, Skåne, Gävleborg och Uppsala. Men det är oklart om någon av regionerna har anvisat Kommunals yrkesgrupper att jobba enligt krislägesavtalet än. Kommunal ska ha möte med avdelningsombudsmän i de aktuella regionerna under eftermiddagen för att skaffa sig överblick. Susanne Gällhagen, ombudsman på Kommunal, säger att hon tror att många arbetsgivare väntar in i det sista och försöker lösa det ändå. I vissa regioner finns också lokala avtal. 

– Man kan ju jobba upp till 48 timmar på övertid, men det får man inte schemalägga. Med krislägesavtalet kan man schemalägga. Men förhoppningsvis kanske de inte behöver det utan kan klara det ändå, säger Susanne Gällhagen.

Vårdförbundet har krävt att krislägesavtalet aktiveras i flera regioner, men Kommunal har inte fört fram sådana krav. Susanne Gällhagen säger att de har tecknat avtalet för att det ska kunna användas i krissituationer, men att det är bra så länge det går utan eftersom det är tufft att jobba enligt avtalet. 

– Arbetsmiljön är en väldigt viktig del i det här. Vi märkte hur det var i Stockholm i våras och folk mår ju dåligt. Bara för att de får mer pengar betyder det inte att de mår bättre. 

Hon säger att det är viktigt att arbetsgivaren ändå ser till att personalen får återhämtning och att det fungerade olika bra på de olika Stockholmssjukhusen där krislägesavtalet var aktiverat under förra vågen, beroende på hur hård belastningen var. 

I Uppsala är krislägesavtalet också aktiverat, men Kommunals medlemmar har liksom vid Sahlgrenska inte börjat jobba enligt det.  

Pia Söderman, ordförande för Kommunals sektion Region Uppsala, är kritisk till att arbetsgivaren gick ut precis före nyårsafton med att avtalet var aktiverat när det sedan inte togs i bruk.

– Det är olyckligt att man går ut med det dagen före nyårsafton och sedan händer inget och ingen chef var i tjänst och kunde svara på frågor. Då hade man lika gärna kunnat vänta två dagar till. Det dröjde innan personalen fick klarhet och en del visste inte om de skulle börja jobba 12-timmarspass eller inte, säger Pia Söderman. 

I Uppsala har det tvärtom varit lugnare under nyårshelgen än julhelgen. Men ”lugnare” i pandemitider betyder ändå en stor press på personalen.

– De är trötta och det är tungt att ständigt gå i den här skyddsutrustningen. Det var jättejobbigt för dem när de fick gå igång igen i sväng två. Och många har inte fått någon ledighet beviljad över jul och nyår, säger Pia Söderman.

Hon säger att fortsättningen beror på hur väl folk har följt rekommendationerna under jul och nyår men att det är ett fortsatt ansträngt läge. Till skillnad från i våras, då betydligt färre sökte vård för annat än covid-19, måste vården också ta hand om övriga patienter. 

– Det gör att det blir en hård belastning. Det krävs mer personal för att vårda covidpatienter, som gör att man får överbeläggningar på andra ställen. Oavsett var i vården du jobbar så är det tufft nu, säger Pia Söderman.

Under måndagen har Region Skåne meddelat att de går emot prioriteringsordningen och ska börja vaccinera vårdpersonal i förtid. Även Region Västra Götaland överväger att trotsa Folkhälsomyndighetens prioritetsordning, enligt GP.

Kommunal centralt har ingen åsikt om prioriteringsordningen mellan personal i äldreomsorgen och i sjukvården.

Fotot på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är licensierat Eget arbete, CC BY-SA 3.0.