Rodham
Curtis Sittenfeld (Wahlström & Widstrand)
En gnutta verklighet, fiktion och förstås relationer – Curtis Sittenfeld skriver en alternativ berättelse om Hillary Clinton. Här nobbar hon Bill Clintons frieri, och tar sin egen väg (som ändå korsas av Bill vid flera tillfällen). Efter att andnupen betraktat det amerikanska valet känns det befriande att läsa en lättsam roman om liv och politik där Donald Trump bara finns med som pappersfigur.
Catarina Berglund
Husfrid Sonja Åkesson (N/L:s poesibibliotek, Norstedts)
”Vara vit mans slav” skrev Sonja Åkesson i början av sextiotalet och tog steget in i svenskarnas hjärtan och litteraturhistorien. ”Husfrid” är samlingen dikten fanns med i och som nu återutges i sin helhet. Hennes sakliga poesi om matlagning, städning och barnen tog läsaren in i kvinnors vardag och fick betydelse för kvinnokampen. Och nu då? Jo, hennes dikter känns fortfarande där de balanserar på kanten mellan lycka och sorg. En klassiker.
Pernilla Josefsson
Herrarna satte oss hit Elin Anna Labba (Norstedts)
Det här är en av de vackraste faktaböcker jag läst, men orden i den gör ont på riktigt. Elin Anna Labba ger oss berättelsen om det som på samiska fått namnet Bággojohtin – tvångsförflyttningar. Om hur samerna på Nordkalotten under 1920-talet flyttades av de norska och svenska staterna. Hur barn skildes från föräldrar, många blev av med allt de hade och fortfarande längtar hem. En bok om glömd svensk historia som fick årets Augustpris för bästa fackbok.
Pernilla Josefsson
Livets tunna väggar Nina Burton (Albert Bonniers)
Ett arv gör det möjligt för Nina Burton att köpa en sommarstuga. I en essäberättelse skriver hon om ekorrar i taket, låter tankarna vandra kring flyttfåglar och myrorna som vandrar inomhus och bygger bon. Filosofiska funderingar samsas med konkreta problem som vattenskadade väggar. Allt beskrivet med samma lugn i en text som tröstar i kalla och isolerade tider.
Catarina Berglund
Hammare & spik Erik Eie Almqvist (Natur & Kultur)
Man behöver inte konsumera. Man kan göra själv. Det kan sägas vara mottot för den här boken där författaren (med inspiration av italienska formgivaren Enzo Mari) bygger pallar, stolar och bord av i princip bara standardvirke med hjälp av hammare och spik. Mycket inspirerande! Jag fantiserar redan om vad jag ska tillverka när våren kommer.
Catarina Berglund
Vinter hos Wood Sofia Wood (Norstedts)
Sällan har jag öppnat en kokbok och direkt velat sätta igång och laga i stort sett alla rätter. Men med ”Vinter hos Wood” gör jag det. Det är mestadels enkla recept men med guldkant och boken är tänkt att användas under den mörka årstiden: från regniga novemberdagar, över jul och nyår och tills ljuset återvänder.
Cecilia Alstermark
Virgina Wolfs trädgård Caroline Zoob och Caroline Arber (Westander)
Det här är en fin bok att ge bort. Den handlar om författaren Virginia Woolf, framför allt hennes trädgård men också huset och inredningen i Monk’s house på engelska landsbygden där hon bodde med maken Leonard. Vackra bilder ackompanjeras av texter om författarparets liv med utdrag ur dagböcker och brev.
Cecilia Alstermark
Brevbäraren som försvann Anders Sundelin (Weyler)
En måndagsmorgon 1976 kommer inte brevbäraren Bo Jansson till sitt arbete. Man börjar leta efter honom och det visar sig att han är försvunnen. Sedan den helgen har ingen sett honom. Det här är en rafflande reportagebok om ett verkligt människoöde. Välskrivet och spännande som en thrillerroman.
Johan Erlandsson
Om tyranni Timothy Snyder Översättning: Margareta Eklöf (Albert Bonniers)
Historikern och amerikanen Timothy Snyder skrev sin lilla bok om tyranniet efter att Donald Trump hade vunnit presidentvalet 2016. Även om Trump inte blev omvald är det här en viktig bok om samtiden, om vikten av att hålla fast vi de demokratiska institutionerna och att inte lita blint på auktoriteter.
Johan Erlandsson
Vardagar 3 Ulf Lundell (Wahlström & Widstrand)
Det är en forsande läsupplevelse att dyka ner i Ulf Lundells universum. Han är arg, bitsk, frustrerad. Men också mycket rolig i sina iakttagelser av samtiden. Framför allt kan boken rekommenderas till den som gillar musikern Lundell. Här finns utdrag ur hans turnédagbok som breddar bilden av artisten.
Johan Erlandsson