Julfirande.

Julfirande.

Moa Herngren vet det mesta om att leva med personer man inte själv har valt. Hon skriver manus till tv-serien ”Bonusfamiljen” och har levt i flera olika familjekonstellationer. Hon säger att det finns en avgörande sak som skiljer bonusfamiljer från kärnfamiljer:

– I kärnfamiljen finns oftast en form av villkorslös kärlek i relationerna även om de också har konflikter. Men den villkorslösa kärleken finns inte i alla relationer i en bonusfamilj.

(texten fortsätter nedan)

Moa Herngrens tips för bonusjulen

  • Sänk förväntningarna och släpp kraven på lyckokänslor. 
  • Prata ihop er om det som går.
  • Acceptera att vissa saker känns jobbiga och att man ibland tycker olika, det är okej.
  • Dela upp er på högtider om förväntningar och familjekulturer krockar. 
  • Skapa nya och egna jultraditioner som bonus­familj (behöver inte vara på julafton).
  • Det är lätt att hamna i konflikt med ex-partners när man ska planera jul och ledighet. Byt perspektiv och försök att sätta dig in i den andras situation.
  • Ta på dig snällglasögonen. Gör inte illvilliga tolkningar. Är man bjussig och hjälpsam brukar det automatiskt få ”andra sidan” att också bli det. 
  • Ha inte bråttom. Är relationen ny så kanske det bästa är att fira med respektive barn på varsitt håll. Det finns gott om tid för er att fira när bonus­familjen landat.  

När två vuxna som tidigare haft en annan familj träffas och blir förälskade kan det bli komplicerat. Bara för att de älskar varandra behöver de inte älska eller ens tycka om varandras barn, eller så gillar inte barnen varandra. En bra grund för konflikt och dramatik.

Den har Moa Herngren upptäckt och använt sig av i sitt författarskap. Förutom tv-serien ”Bonusfamiljen” (som kommer med en ny säsong hösten -21) skriver hon romaner (den senaste ”Svärmodern” kom i våras) och har också skrivit faktaboken ”Fältguide för bonusfamiljen”. 

– Ja, varför gör jag allt detta?! Varför vill jag vara där och peta? För att jag själv har levt i bonusfamilj i olika konstellationer. Det har tvingat mig att fundera ganska mycket på den. Det speciella är ju att man är en familj där man inte valt varandra, där man får varandra på köpet, säger Moa Herngren. 

Moa Herngren.

Mitt främsta råd är att man inte ska ha så mycket förväntningar på hur det ska bli, utan se vad det blir. Sänk kraven på lyckokänslorna.

Moa Herngren

Som mest komplicerat kan familjelivet bli runt högtider som semestrar, födelsedagar och julfiranden. Då är familjekulten som tydligast och olika traditioner och familjekulturer kan krocka med varandra.

– Mitt främsta råd är att man inte ska ha så mycket förväntningar på hur det ska bli, utan se vad det blir. Sänk kraven på lyckokänslorna och prata ihop dig med den du ska fira med i förväg så det redan före jul blir tydligt hur man ska göra med mat, julklappar, tider och platser, säger Moa Herngren.

Sedan lägger hon till att det med många olika familjer och personer att ta hänsyn till kanske inte går att kontrollera exakta dagar och tider. Då kan det bästa för den egna sinnesfriden vara att släppa kontrollen.

 Många är fast i föreställningen att man som familj måste fira tillsammans. Men man kanske ska strunta i det, särskilt om man har helt olika förväntningar och nivåer på sitt firande. En förälder vill ge sina barn nya Ipads medan den andra tycker att en gemensam friluftsdag är en bra julklapp. Då tipsar Moa om att det kanske är bättre att dela upp sig och hitta en ny tradition i anslutning till julen som man kan göra till sin egen jultradition.

Att vi lever mitt i en pandemi kan faktiskt underlätta för många familjer, tror Moa.

– Nu blir det tillåtet och naturligt och enligt reglerna att dela upp sig. Det är helt enkelt en olämplig idé att fira många tillsammans och det tror jag kan ta lite press bort från hur det ska vara.

Det är ett orimligt krav att tro att man ska gilla, älska eller ens tycka om alla människor man får på köpet i en bonusfamilj.

Moa Herngren

Men vad gör man med de där skamliga känslorna som man helst vill trycka bort? När man stör sig på bonusdottern så att det skär. När man funderar på om man verkligen älskar den där mannen som är så småsint mot ens barn. 

– Det är ett orimligt krav att tro att man ska gilla, älska eller ens tycka om alla människor man får på köpet i en bonusfamilj. Det handlar om att erkänna känslorna för sig själv. Är man medveten om dem är det lättare att inte agera sedan även om man blir irriterad. Mitt viktigaste råd kan dessvärre komma för sent för många – nyckeln är väldigt ofta tid. Man kan inte förvänta sig att barnen ska vara lika entusiastiska som de nyförälskade vuxna. Många har väldigt bråttom och det kan leda till att det blir plågsamt på vägen, säger Moa Herngren.

Hon vet vad hon talar om. När hon blev bonusfamilj första gången hade hon en tonårsson som var van att leva ensam med sin mamma, och hennes ganska nyskilda nya partner hade två småflickor. Efter en tid med gemensamt boende stod det klart att det inte fungerade.

– Vi bestämde oss för att bli särbo och möttes av ”jaha, nu blir det skilsmässa”. Men vår plan var att bo så ett tag för att få bort den vardagliga pressen och sedan flytta ihop igen om vi ville det. Det är klart att det stundvis var kämpigt, dessutom fick vi bo mindre och sämre för att ha råd. Men vi är glada att vi gjorde det för alla mådde mycket bättre och det räddade vår familj. I dag bor vi ihop igen men vi lärde oss mycket på den resan.