Var i Skåne och vilket äldreboende det gäller, vill ansvarig åklagare inte uppge med hänvisning till förundersökningssekretess. Enligt uppgifter till SVT är det en privatperson som i en polisanmälan uppger att personal gått mellan covidavdelningar och vanliga avdelningar.

Det innebär att det nu pågår totalt tre fall av misstänkta arbetsmiljöbrott som rör coronasmitta inom vård- och omsorg.

Den första förundersökningen gäller Berga vård- och omsorgsboende i Solna. Där larmade personal i våras om att de saknade skyddsutrustning, att personal gick mellan friska och sjuka vårdtagare och att arbetsgivaren försökt tvinga personal att jobba trots att de var sjuka. Den utredningen startades i den 8 maj, men är ännu inte klar.

I augusti i år inleddes en förundersökning om arbetsmiljöbrott inom personlig assistens i Skellefteå kommun. Detta efter att en anställd gjort en polisanmälan om att chefen avfärdat uppgifter om en brukare med covidsymtom. Den anställde ville att brukaren skulle ta ett covidtest, men ska ha blivit ombedd att återkomma om besvären blev värre. I det fallet vet åklagaren ännu inte om brukaren verkligen bar på covid-19. Det ska utredas av polisen.