Ambulanssjukvården vid Sahlgrenska i Göteborg har begärt förstärkning från försvarsmakten, rapporterar Ekot. Verksamhetschef Elisabeth Hammar säger till Ekot att det beror på att de befarar ett ökat tryck den kommande tiden.

Hans Ekström är ordförande för Kommunals sektion vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och säger att det är samma modell som de hade i våras, där försvarsmakten bistår med transport av covidpatienter. Det avlastar ambulanspersonalen, som ofta får sitta och vänta på att patienten ska bli redo för transport, samtidigt som det kommer in larm från SOS Alarm som de vill att ambulansen åker på. 

– Vi hade ett väldigt gott samarbete med försvarsmakten i våras. För oss underlättar det något otroligt att de tar just transporterna. Det blir en bättre arbetsmiljö för våra medlemmar, säger Hans Ekström.

Hans uppfattning är samtidigt att det inte är något akut läge vad gäller arbetsbelastningen för ambulanspersonalen. Samma gäller undersköterskorna på sjukhuset. Det är ansträngt och har varit en ökning av covidpatienter den senaste tiden, men långt från hur det var i våras.

– Nu hade vi 19 covidpatienter på iva och 91 totalt. Det är en liten ökning, den senaste tiden har vi legat på mellan 13-15 på iva och drygt 80 totalt. Peppar peppar ta i trä så är det inte samma race som i våras, säger Hans Ekström. 

Det är än så länge inte aktuellt med längre arbetspass, som personalen på Karolinska i Stockholm nu tvingas till. Hans Ekström säger också att sjukvården har lärt sig mycket om hur covidpatienterna ska vårdas, vilket också underlättar. 

– De ligger kortare tid på iva innan de kommer tillbaka till den vanliga vårdavdelningen. Vi har fått lite bättre snurr på det, säger han.