Bibbs är en 39-årig influencer vars karriär har sett bättre dagar. En gång i tiden var hon programledare på MTV, nu lever hon på sitt personliga varumärke, vars värde dock dalat betydligt.

Plötsligt blir hon lämnad av sin pojkvän Baby. Lägenheten de bor i är hans, men han säger att hon kan få ta över kontraktet för 100 000 kronor. Bibbs ljuger om att hon har pengarna och får en vecka på sig att skaffa fram dem och på så sätt förvandla lögnen till sanning. När det visar sig svårt ljuger hon ihop en historia om att Baby har våldtagit henne för att göra vänner mer benägna att låna henne pengar. 

(texten fortsätter nedan)

”Dagarna, dagarna, dagarna” av Tone Schunnesson.
”Dagarna, dagarna, dagarna” av Tone Schunnesson.

Jag tycker gillar verkligen att Tone Schunnesson har skrivit en roman om en influencer. Inget är väl mer nutida, och där finns så mycket intressant och faktiskt existentiellt att behandla. Vad gör det med en människa när allt är till salu, från ens lovordan över en energidryck med kollagen man aldrig smakat till relationen till den egna kroppen och gamla trauman?

Vad har sanningen för betydelse i ett så genomkommersialiserat liv där allt ska optimeras för att sälja? Och vad gör man när det man försöker sälja knappt är önskvärt längre?

Tone Schunnesson skildrar den här cyniska, amoraliska världen bitvis väldigt träffsäkert. Ibland är samtidssatiren plågsamt bra, som när Bibbs ska spela in en podd om övergreppet hon ljugit ihop och en av poddtjejerna säger till sin högst manliga sambo att ”Vi sitter här och pratar om hur mycket vi hatar män” och han som en god allierad kysser henne. Det fullständigt tomma feministiska poserandet som utspelar sig på en scen och har väldigt lite med riktig feminism att göra – exakt sådär kan det låta.

Det blir tyvärr snabbt ganska tråkigt, trots allt jag också tycker om med boken. Tone Schunnesson kan skriva men det är något med helheten som inte funkar, det flyter inte och Bibbs långa funderingar kring varför saker är som de är blir tradiga, klumpiga. Synd, det hade kunnat bli så bra.