– Det ser väldigt illa ut just nu med den ökning som sker, säger Irene Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, till Sveriges Radios Ekot med anledning av att smittspridningen på särskilda boenden nästan fördubblats på en vecka, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Och nu sällar sig både Göteborg och Stockholm till de allt fler kommuner som inför egna lokala besöksförbud på äldreboenden, trots att detta egentligen strider mot lagstiftningen. Men man väljer att kalla det för besöksstopp.

”Krisledningsnämnden beslutar att Stockholms stad tillämpar besöksstopp vid vård- och omsorgsboenden i staden från och med den 12 november till och med den 30 november. Före den 30 november ska omprövning av beslutet ske, skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Göteborgs kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen, Elisabet Lann (KD), bekräftar för Dagens Nyheter, att man även där inför besöksstopp.

– Vi kan inte utfärda böter om det skulle brytas emot, men kommunens direktiv är tydligt: Vi kan inte ha besök från anhöriga nu, såsom smittan utvecklas, säger hon till DN.

Enligt de nya siffrorna från Socialstyrelsen var antalet covidsmittade på särskilda boenden i landet förra veckan 429 stycken. Veckan innan var motsvarande siffra 235. I våras när det var som värst rapporterades omkring 800 fall.

KA har sökt företrädare för Socialstyrelsen för fler kommentarer kring smittspridningen.

Under eftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren en presskonferens om smittspridningen. De fick då frågor om regeringen åter tänker införa ett nationellt besöksförbud på äldreboenden.

– Vi har en en dialog som pågår med Folkhälsomyndigheten om just detta. Jag välkomnar att kommuner och regioner kliver fram och involverar äldreboenden och de äldre när man ser på hur smittspridningen ökar och att man ser hur smittan har kommit in och hur man eliminerar den, sa Lena Hallengren.

– Regeringen är beredd att fatta de beslut som krävs för att bromsa smittspridningen, sa Stefan Löfven.