Belgien är ett av de värst drabbade länderna just nu i Europa, rapporterar tidningen Euronews.

Hittills har mer än 11 000 belgare avlidit i covid-19. På Universitetssjukhuset i staden Liège är cirka 20 procent av de anställda sjukskrivna efter att ha smittats av coronaviruset. Situationen är så illa att sjuksköterskor som testats positivt har uppmanats att fortsätta jobba om de inte uppvisar några symptom.

– Det finns en tidpunkt när det bara finns dåliga lösningar kvar. Där är vi nu, säger Alexander Ghuysen som är chef för sjukhusets akutmottagning, till Euronews.

Han menar att det dock inte finns någon risk för smittspridning eftersom den smittade personalen enbart arbetar med patienter som också har covid-19. Anställda som testats positivt får också äta sin lunch i ett separat rum. 

I Nederländerna har personalbristen lett till att anställda på äldreboenden tillåts jobba trots att de bär på viruset, skriver Dagens Nyheter.

– Vi vill helst inte göra detta, men vårdens kontinuitet står på spel, säger Karin Hersbach, informationschef på Argos Zorggroep som driver elva äldreboenden i Rotterdam, till dagstidningen Trouw rapporterar DN.

Hon betonar att ingen sjuk tvingas jobba, men att det uppskattas av arbetsgivaren om de kan det. De som är smittade får bara arbeta med äldre som också är sjuka i covid-19.

De belgiska hälsomyndigheterna håller dock fast vid riktlinjerna om att sjuka anställda ska stanna hemma. På fackförbundet FNV, som organiserar anställda i sjukvård och äldreomsorg, tycker man att arbetsgivarnas agerande är oacceptabelt. Till tidningen Trouw säger en facklig företrädare att det är absurt att andra belgare som testats positivt ska isolera sig, medan det inte gäller dem som tar hand om samhällets mest sårbara.