Brottmålsadvokaten och författaren Ferdinand von Schirach har tidigare kommit ut med ett par novellsamlingar och en roman, samtliga kriminalhistorier ofta baserade på hans gärning som advokat.

I den här mer memoarliknande boken uppdelade i 48 korta texter skriver von Schirach om människor han mött, ofta handlar det om vilka vi egentligen är bakom fasaden. För, som han konstaterar, människan är både kapabel till att skapa Sixtinska kapellet och att våldta och mörda. ”Det är alltid samma människa.”

”Kaffe och cigaretter” av Ferdinand von Schirach.

Von Schirach skriver rasande bra och det är ofta både sorgligt och väldigt roligt. Som när han berättar om sitt möte med den framlidne författaren Lars Gustafsson och hans författaruppläsning på en närapå tom bygdegård någonstans i Sverige.

Jag skrattar högt och lär mig samtidigt något om livet. Mer kan man nog inte begära av en bok.