– Utbildningen tar upp frågeställningar som finns dagligen i vårt arbete. Jag är enbart positiv, säger Annika Salomonsson.

Utbildningar som riktar sig till personliga assistenter är en bristvara, trots att många genom åren pekat på behovet. Men i våras drog Ifa, Intressegruppen för assistansberättigade, i  gång konceptet Synka, en webbaserad utbildning som riktar sig till fyra aktörer på området: assistenter, assistansanvändare, arbetsledare och assistansanordnare.

Vill du studera till våren?

Tips till dig som vill studera

Utbildning

Tanken är att assistansföretag och kommuner anmäler sig till utbildningen och ger möjlighet för alla grupper att delta. Det gjorde assistansföretaget Omsorgsfamiljen, där Annika och Susanne arbetar i Norrköping. 

– Utbildningsnivån hos personliga assistenter är väldigt olika. Man kan ju i stort sett komma in direkt från gatan och börja jobba som personlig assistent men många är också utbildade. Utbildning är något som vi länge velat skulle komma i  gång, säger Susanne Dettervall, som själv är undersköterska och även skyddsombud.

Lärde ni er något ni inte redan visste?

– Ja, utbildningen ökar förståelsen för hur viktig samsynen är mellan de fyra olika grupperna. Den tar upp knepiga situationer som kan uppstå, vilket det ofta gör i det här yrket. Och vi har lärt oss mycket om de olika lagarnas betydelse, säger Annika Salomonsson som rekommenderar alla i yrket att försöka förmå arbetsgivaren att skaffa hem utbildningen.

Om utbildningen

  • Tar ungefär en timme och kostnaden är 295 kronor för assistenterna men gratis för brukare, arbetsledare och assistans­anordnare.
  • Finns även på arabiska och engelska. 
  • Som uppföljning av kursen finns handboken Synkaguiden.