Nu öppnar äldreboendena sina dörrar igen. Den 1 april fattade regeringen beslut om ett tillfälligt besöksförbud för att förhindra smittspridning på landets äldreboenden. I morgon tas det bort.

– Vi känner oss nöjda och trygga med tanke på de åtgärder vi har gjort inför att förbudet tas bort. Det känns helt okej, säger Fredric Jacobsson, undersköterska och huvudskyddsombud.

Besök på äldreboende (genrebild).

Covid-19

Besök får inte begränsas

Nyheter

Fredric Jacobsson arbetar på Annedals äldreboende i Göteborg, ett stort kommunalt boende med sex avdelningar och 96 boende. I våras drog smittan in med en stor våg mellan mars och maj. För att förhindra en andra smittvåg när boendet nu öppnar för anhöriga har skyddsombud och chefer gjort en riskanalys.

– Vi har suttit tillsammans och tagit fram tydliga direktiv. Vi började fundera redan när vi fick klart för oss att det här var på gång, säger Fredric Jacobsson.

Om smittan skulle komma in igen då stänger vi omedelbart, oavsett vad politikerna säger.

Fredric Jacobsson, undersköterska

På Annedals äldreboende kommer en särskild samordnare att hålla i kontakten med de anhöriga, ta emot telefonsamtal och sköta besöksbokningar. 

– De anhöriga ska ringa minst 24 timmar innan, vi har stationer med handsprit, visir och förkläden och de får vara max två besökare samtidigt och stanna högst en timme. På hela boendet finns också begränsning för hur många besök det kan vara samtidigt, säger Fredric Jacobsson.

När pandemin härjade på äldreboendet i våras smittades runt 80-85 procent av personalen, berättar han, och de flesta blev sjuka på en och samma gång. Fredric själv förstod inte att han var smittad eftersom det enda symtom han uppvisade var huvudvärk.

– Kommer det en andra våg är vi fit for fight och mycket bättre förberedda. Vi har våra visir och vi vet vad som gäller. Om smittan skulle komma in igen då stänger vi omedelbart, oavsett vad politikerna säger, säger Fredric Jacobsson.

Madhu Bhalla, undersköterska.

Det känns lite oklart hur det kommer att bli. Många anhöriga vill ju nu verkligen komma och träffa sina familjemedlemmar.

Madhu Bhalla, undersköterska

I Skärholmen i södra Stockholm arbetar undersköterskan Madhu Bhalla på privata Björksätra äldreboende. Där hade de ett fåtal smittade i våras men hon har klarat sig utan att bli smittad.

– Nu är det lite pirrigt när besöksförbudet försvinner. Jag är inte rädd för egen del, jag jobbar ju inom vården och vet hur jag ska skydda mig. Men det känns lite oklart hur det kommer att bli. Många anhöriga vill ju nu verkligen komma och träffa sina familjemedlemmar, säger Madhu Bhalla.

På Björksätra kommer besökarna att erbjudas handsprit och visir och antalet besökare begränsas till två anhöriga per besök. 

Madhu Bhalla känner sig trots allt trygg inför risken att smittan skulle ta fart igen:

– Alla har bättre kunskaper nu och jag tror att hela samhället har lärt sin läxa. Människor är mer noggranna. Men visst är det svårt att veta hur det skulle bli med till exempel skyddsutrustning, om smittan tog fart igen.