När tre av Sveriges mest framstående barn- och ungdomsförfattare slår sig samman slår det gnistor om resultatet. Ibland sitter jag formligen och ryser under läsningen. ”Fula tjejer” är den första delen i en planerad trilogi (och ska följas av ”Jobbiga tjejer” och ”Svaga tjejer”). Det är också namnet på ett anonymt Instagramkonto som lägger upp ”fula” bilder på tjejer. 

Klockan är kvart över ett på eftermiddagen när klass 8B är på väg in för att ha matteprov. Tilde, en av bokens tre huvudpersoner, får höra av en klasskompis ”Lova att inte bry dig, okej? Det är bara en skitdum grej.” Hon visar sin telefon och Tilde får se en ofördelaktig bild på sig själv publicerad på kontot ”Fula tjejer”. Marken rämnar. 

I takt med att fler tjejer i skolan hamnar på kontot sprids skräcken för att bli nästa offer. Det gäller att inte sticka ut. Att aldrig göra miner. Att alltid tänka på hur man ser ut.

(texten fortsätter nedan)

”Fula tjejer” av Lisa Björbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.
”Fula tjejer” av Lisa Björbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Tilde, Eleni och Jasmine är egentligen helt olika och har innan ”Fula tjejer”-kontot startade aldrig haft med varandra att göra. Men olika händelser gör att de dras till varandra i en gemensam drift att stoppa och avslöja den som ligger bakom kontot. 

Författarna lyckas få in mycket mellan pärmarna utan att det går ut över spänning eller igenkänning. Det handlar om status i klassen, oskrivna regler, ensamhet och om tonårstiden som ett helt eget universum där föräldrar och lärare är helt bortkopplade från vad som sker.

Vissa delar av boken ger ett rus att läsa. Det är som att uppleva en tråd av systerskap och kampvilja vävas samman med tidigare berättelser. Allt ifrån norska tv-serien ”Skam” från häromåret, vidare till filmen ”Fucking Åmål” som kom runt millenieskiftet och tillbaka till den gamla tv-serien ”Tjejerna gör uppror” (om någon minns den?). Jag längtar redan efter nästa del.