Om man är fysiskt aktiv man är ung blir man starkare och rörligare som gammal, även om man blir mer stillasittande då. Särskilt stor betydelse har den träning man gör mellan 50 och 65 års ålder.

Det här visar en avhandling av forskaren Peter Edholm vid Örebro universitet. Han har särskilt studerat hur träning påverkar kvinnor.

– Kvinnor lever oftast längre och har dessutom ett sämre utgångsläge, eftersom de har mindre muskelmassa och muskelstyrka jämfört med män, säger Peter Edholm.

Även den som fyllt 65 har nytta av styrketräning. Det är svårare att öka sin muskelmassa då, men fullt möjligt om man äter mat med mycket protein och omega-3, visar Peter Edholms forskning.

Han rekommenderar att man styrketränar minst två gånger i veckan.

Maten som fungerar

Omega-3 är ett ämne som finns i bland annat fisk och rapsolja.

Studien visade att bland kvinnor över 65 var det bara de som både styrketränade och åt mat med mycket omega-3 som lyckades öka sin muskelmassa.

Orsaken till det vet man inte riktigt. Teorin var att omega-3 skulle dämpa inflammationer i kroppen, och därmed ge bättre förutsättningar för att bygga muskler. Men det visade sig att omega-3 inte hade någon effekt på graden av inflammation. Ändå bidrog det till ökad muskelmassa.