Att arbetsvillkoret tillfälligt mildrats har gjort att fler deltids- och timanställda fått rätt till arbetslöshetsersättning. Den förändringen förlängs nu tillfälligt till och med 2022.

Detsamma gäller för de högre nivåerna i a-kassan. Det står klart när regeringen presenterar sin höstbudget.

Däremot blir det en återgång till de gamla reglerna för medlemsvillkoret från den 3 januari 2021. Sedan i våras har tillfälliga regler gjort det möjligt att räkna en månads medlemskap som fyra månader, vilket har gjort att man kunnat tillgodogöra sig medlemsvillkorets 12 månader efter bara tre månaders medlemskap. En tillfällig regeländring som fått människor att rusa till a-kassorna.

– Snart når vi 600 000 medlemmar och vi har ökat ordentligt sedan de nya reglerna kom. Att kunna räkna en månads medlemskap som fyra gäller nu året ut, säger Helena Wågberg, som är kassaföreståndare på Kommunals a-kassa.

Räknar du med en extra rusch nu när det blir sista chansen?

– Jag tror att reglerna är allmänt kända och att de flesta som tänkt gå med redan har gjort det. Det visar ju den stora tillströmningen av nya medlemmar. Visst är det sista chansen att gå med om man ska räkna det förmånliga medlemsvillkoret, men det är inte sista chansen att bli medlem.

Taket för grundbeloppet fortsätter att ligga på 510 kronor per dag (tidigare 365 kronor) och taket för den inkomstrelaterade ersättningen 1200 kronor per dag (tidigare 910 kronor) de första 100 ersättningsdagarna och 1000 kronor därefter till och med 2022.

Den lägsta nivån för ersättningen som tillfälligt höjts till 255 kronor per dag kommer också att förlängas.