– Lyssnar man på riksdagsdebatterna har jag förhoppning om att Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet kommer stå bakom detta, säger KD-ledaren Ebba Busch till Expressen

Den statliga utredningen om LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, föreslog samma sak i januari förra året.

I dag ser regelverket ut så att statlig assistansersättning ges endast till dem som anses ha behov av stöd mer än 20 timmar per vecka för sina grundläggande behov. För den som anses ha mindre behov än så är det kommunen som är ansvarig.

Nu vill de tre partierna alltså att staten ska ta hela ansvaret.

– Idag är det många i behov av assistans som faller mellan stolarna när individer bollas mellan stat och kommun. För att komma till rätta med det behöver vi ett statligt ansvar för LSS, säger Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Maj Karlsson, enligt ett pressmeddelande.

För att uppnå majoritet i riksdagen krävs att Sverigedemokraterna stödjer förslaget. Det räcker inte med att Liberalerna och Centern gör det. SD förklarade så sent som i våras att man vill att det delade ansvaret ses över.