I går föreslog regeringen att utreda möjligheten att göra det lättare för undersköterskor att vidareutbilda sig till sjuksköterskor. Detta för att lösa bristen på sjuksköterskor och samtidigt ge dem som redan jobbar i vården möjlighet till utveckling.

Syftet från regeringen är att skapa fler vägar till att bli sjuksköterska och att möjliggöra en kortare utbildning genom en ökad möjlighet att tillgodoräkna kunskaper som man redan har.

2017 föreslog Moderaterna i Region Stockholm ett snabbspår för undersköterskor som vill bli sjuksköterskor men det gick inte igenom. Samma år lade Sverigedemokraterna en motion i riksdagen om en kortare sjuksköterskeutbildning för erfarna undersköterskor. Även den fick avslag. Men nu vill regeringen alltså utreda frågan.

Kommunal vill dock hellre se att man utbildar fler undersköterskor.

– Det råder stor brist på undersköterskor runt om i landet. Regeringen borde lägga sitt fokus på att utbilda fler undersköterskor och att säkerställa bättre arbetsvillkor till dem, säger Ann-Charlotte Sidvall, gruppchef inom vård och omsorg på Kommunal i en skriftlig kommentar till KA.

Men är det inte en bra karriärutveckling för undersköterskor om denna möjlighet ges?

– Det är viktigt att det finns möjligheter för en god karriärutveckling men detta förslag löser inte grundproblemet. Grundproblemet är att det råder brist på undersköterskor. Då löser inte satsningar som dränerar antalet undersköterskor problemet. I stället behöver det utbildas fler undersköterskor och fler sjuksköterskor.

Det krävs bra villkor och god arbetsmiljö både för att sjuksköterskor ska stanna i vården och för att undersköterskor ska vilja vidareutbilda sig.

Sineva Ribeiro

Vårdförbundet är också kritiskt till förslaget och vänder sig helt emot att förkorta sjuksköterskeutbildningen för undersköterskor.

‒ Regeringen försöker hitta en billig lösning på det här problemet. Vi vet vad som krävs. Det krävs bra villkor och god arbetsmiljö både för att sjuksköterskor ska stanna i vården och för att undersköterskor ska vilja vidareutbilda sig, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Hon säger att det lönar sig för dåligt för undersköterskor att utbilda sig till sjuksköterskor. Hon säger också att det redan i dag finns möjlighet för undersköterskor att få sina kunskaper validerade och söka in till sjuksköterskeutbildningen.

Kommunalarbetarens Facebooksida blev det stort engagemang kring det nya förslaget. Några vill hellre se en satsning på arbetsvillkoren, men en hel del är positiva. ”Detta har jag efterfrågat länge” och ”Hoppas, hade tagit chansen direkt” lyder några av kommentarerna.