I drygt två veckor (sedan 24 augusti) har det varit möjligt att retroaktivt ansöka om riskgruppsersättning från Försäkringskassan. Det gäller personer i riskgrupp för covid-19 som inte kunnat arbeta på grund av coronapandemin.

Regeringskansliet hade räknat med runt 100 000 ansökningar, vilket fick Försäkringskassan att skala upp och satsa på nya e-tjänster och extra personal för att klara hanteringen. Nu rapporterar Dagens Nyheter att hanteringen kostat Försäkringskassan 47 miljoner kronor. Samtidigt som bara 2400 personer hittills har ansökt om ersättningen.

Kommunalarbetaren har bett socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) svara på hur han tycker att ersättningen har fungerat, men han har avböjt. 

Enligt det beslut som finns ska ersättningen som längst betalas ut till och med 30 september. Vad som händer därefter är fortfarande oklart. KA har bett socialförsäkringsminister Shekarabi svara på om ersättningen kommer att förlängas eller strypas, utan att få svar. Hans pressekreterare har istället mejlat beskedet: ”Vi analyserar fortlöpande behovet av skyddsåtgärder. Sedan ett par veckor tillbaka finns en tjänst på Försäkringskassan som möjliggör ansökan om ersättning. Regeringen behöver få en klar lägesbild av behovet av ersättningarna och kommer följa utveckling noggrant och vidta de åtgärder som behövs.”

Ansökan om ersättningen till riskgrupper kan göras på Försäkringskassans hemsida. Risken för allvarlig sjukdom om man insjuknar i covid-19 ska styrkas med läkarintyg. Därtill krävs också att man inte har möjlighet att arbeta hemifrån, att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter eller anpassa arbetet så att smittspridning kan undvikas.

Enligt det beslut som gäller kan ersättningen betalas ut i som mest 90 kalenderdagar under perioden 1 juli-30 september. Ersättningen är ett schablonbelopp där man kan få ersättning för arbete på 100, 75, 50 eller 25 procent (summan man får ligger på 804 kronor för 100 procent, 603, 402 eller 201 kronor per dag före skatt).