Den senaste tiden har en konflikt blossat upp mellan två gäng i Göteborg med skottlossningar och bilbränder.  I Stadsdelen Angered, där det ena gänget har sin bas, har det även förekommit att medlemmar i gänget satt upp vägspärrar och kontrollerat personer som åker in i stadsdelen. Boende har också blivit kontrollerade när de ska gå in i sitt trapphus. 

Stadsdelsförvaltningen har reagerat med att sätta in extra väktare som kommer att patrullera utsatta områden, skriver Göteborgs-Posten.

Kommunens anställda kan också ringa in väktare för att eskortera dem om de känner sig otrygga till eller från jobbet. Kommunals sektionsordförande Selam Aksüngür tycker att åtgärderna är bra.

– Vi har sagt att om någon anställd blir utsatt för någon incident så är det arbetsgivarens ansvar att göra en polisanmälan.

Arbetsgivaren och vi på Kommunal tar givetvis ändå det här på största allvar.

Selam Aksüngür

Selam Aksüngür pratade i går med ett av skyddsombuden som jobbar natt och försäkrade sig om att ingen jobbar ensam.

– Hon hade inte hört från någon av sina kollegor att de hade blivit utsatta för något, och jag har heller inte fått något samtal från någon medlem om det här. Men vi ska ha ett möte på måndag med ombuden i vår skyddskommitté och stämma av. Då får vi se vad vi ska ha för strategi, säger han.

Angered är ett socialt utsatt område och det har hänt att hemtjänstpersonalen känt sig otrygga, men Selam Aksüngür känner inte till att det har varit så extremt förut att arbetsgivaren satt in eskorterande väktare.

–  Tidigare har det mer handlat om belysning på våra gator och torg och att man inte ska jobba själv och vi har arbetat med att anpassa arbetstiderna. 

På tisdagen blev en lärare på en skola i Angered kidnappad och misshandlad efter att ha larmat om en man med skjutvapen vid skolan. Selam Aksüngür säger att stadsdelsförvaltningen uppgett att det inte finns någon hotbild mot kommunanställda generellt.  

– Men arbetsgivaren och vi på Kommunal tar givetvis ändå det här på största allvar, säger Selam Aksüngür. 

Fotnot: Bilden från Angered är licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.