Marta Szebehely är professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet och har forskat specifikt om äldreomsorg. Hon menar att uteblivna resurser till äldreomsorgen gjort att man inte kunnat stå emot coronasmittan bättre.

– Äldreomsorgens resurser har inte hängt med ökningen av antalet äldre och därför har man inte varit så bra rustad när corona kom som man hade kunnat vart om man haft en högre bemanning, om man inte haft så många timanställda. Framför allt de sakerna hade varit viktigast, säger hon till Sveriges Radio.

Marta Szebehely, professor i socialt arbete .
Marta Szebehely, professor i socialt arbete.

Szebehely får medhåll av socialminister Lena Hallengren (S). Hallengren säger till Sveriges Radio att mycket görs för att lyfta äldreomsorgen, bland annat det äldreomsorgslyft med möjlighet att studera till undersköterska med betald lön, som Kommunalarbetaren tidigare har skrivit om.