Folkhälsomyndigheten har öppnat för att gymnasieskolorna ska kunna öppna som vanligt nu i augusti och det tillsammans med att semestertiden tar slut för de flesta innebär ökat tryck på landets busschaufförer. I Stockholm arbetar Stephan Gard på Keolis, han är också huvudskyddsombud på Fredriksdalsdepån.

– Oron gäller framför allt risken för att vi själva måste vara ordningsvakter och säga till folk att inte gå på, trots att det finns platser på bussarna. De kan ju inte tränga sig på, eftersom de måste hålla avstånd.

Både i Stockholm och i Linköping är den främre delen av bussen där föraren sitter avspärrad, men Stephan Gard berättar att det någon gång har hänt att avspärrningen har forcerats och att en överförfriskad passagerare kommit fram och gapat med föraren. 

Mikael Andersson tror inte heller att den stora risken är att förarna själva ska bli smittade av corona, men han ser inte fram emot en situation där bussen är full och de tvingas köra förbi stationer med passagerare som vill åka på. Han tror också att den största risken är att passagerarna blir smittade, inte förarna själva, eftersom man trots allt har avspärrningen.