Intuitivt ätande kan beskrivas som motsatsen till kliniska ätstörningar, och vårt ätbeteende ligger någonstans på skalan mellan dessa.

Kliniska ätstörningar är mer ovanligt, men man uppskattar att mellan 50 och 75 procent av alla kvinnor har ett dysfunktionellt ätbeteende. Det kan vara att hoppa över måltider, hetsäta, fasta eller begränsa vissa livsmedel, enligt den akademiska definitionen.

Den brittiska näringsfysiologen Laura Thomas vill även lägga till en känslomässig aspekt: att många människor känner skuld och ångest kopplat till mat.

I hennes bok ”Bara ät!” beskriver hon en metod för att nå fram till ett hälsosammare förhållande till mat genom intuitivt ätande. Det handlar bland annat om att nå kroppsacceptans och lära sig tolka signaler om hunger och mättnad.

Laura Thomas gör även podden Don’t salt my game.

Det här är intuitivt ätande

● Att inte ha några matregler och att kunna njuta av mat.

● Att inte utesluta något från kosten (förutom på grund av allergi eller etiska/religiösa skäl).

● Att inte känna stress eller ångest i förhållande till mat eller skuld när du äter tårta eller chips.

● Att känna av hunger- och mättnadssignaler (oftast).

● Att äta mat som ger energi och får dig att må bra (oftast).

Källa: ”Bara ät!” av Laura Thomas