Susanna Gillborg är tandläkare, utbildar sig till specialisttandläkare i bettfysiologi och har skrivit en avhandling om bland annat syraskador på tänderna. Så många som 80 procent av personerna i hennes studie hade syraskador. Trenden att syraskador blir vanligare har man rapporterat i studier i ett antal år nu.

– Därför var det förvånande att bara en liten andel angav att de hade fått information om syraskador vid sina besök inom tandvården, säger Susanna Gillborg.

Tändernas yttersta lager består av emalj, som är mycket hård. Men om emaljen utsätts för syra antingen genom intag av sur kost eller genom återkommande kontakt med magsyra så blir emaljen skörare och slits lättare.

Exempel på mat och dryck med lågt ph-värde är frukt, särskilt apelsiner och äpplen, och drycker som läsk, juice, vin och energidrycker. Detta konsumerar vi i dag mer än tidigare generationer, vilket kan förklara varför problemet ökar.

– I studier från 80-talet står det nästan inget om syraskador. Nu har nästan alla tydliga syraskador. Det är rätt anmärkningsvärt, tycker Susanna Gillborg.

Vissa personer får större konsekvenser av en sur kost eller sura uppstötningar. Det kan bero på rutiner som att dricka juice det sista man gör under frukosten och sedan gå och borsta tänderna direkt. Eller att man har en minskad mängd saliv som kan skölja rent i munnen. Saliven kan också ha olika förmåga att neutralisera syra. En del har sura uppstötningar utan att märka det.

När syraskadorna tagit sig igenom emaljen bildas gropar i tänderna. Om skadorna går längre kan det börja ila i tänderna. Vid stort tandslitage kan det vara svårt att göra vanliga lagningar utan att samtidigt laga hela tandraden, vilket då blir ett mycket omfattande arbete.

Så slipper du syraskador

Frukt är nyttigt, så ät gärna frukt, men inte så många gånger om dagen.

Minimera intaget av läsk och andra drycker med lågt ph-värde.

Skölj munnen med vatten när du ätit eller druckit något med mycket syra.

Borsta inte tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något surt. Då slits tänderna, eftersom emaljen är mjukare.

Extra fluor kan hjälpa tänderna att motstå syraangrepp. Ta inte i samband med tandborstning, utan hellre mitt på dagen.

Ignorera inte problem med halsbränna och sura uppstötningar.