Något att läsa i sommar? Här är några av våra favoriter.

Säg inget. En sann historia om mord och terror på Nordirland. Patrick Radden Keefe (Albert Bonniers förlag)

Varför förs den 38-åriga tiobarnsmamman och änkan Jean McConville bort av maskerade män i Belfast 1972? Radden Keefe skriver fram gåtorna, våldet och människorna som strider på olika sidor på ett beroendeframkallande sätt. Jag tror aldrig att jag kommit så nära konflikten på Nordirland. Han tar en mordgåta till hjälp för att på köpet ge oss samtidshistoria, politik och patos. 
Catarina Berglund

Det som väntar mig Parinoush Saniee (Ordfront)

Vi följer kvinnan Massoumeh från sextiotalet i Iran, via revolutionen och kriget mot Irak till nutid. Romanen har blivit en internationell storsäljare. Kanske på grund av att Irans historia hela tiden skildras genom Massoumehs öde. Drömmar om kärlek och studier, vardag med familj och barn, bortgifte och husrannsakningar. Det är hårt att vara kvinna i Iran, både före och efter revolutionen, oavsett om det är familjen eller diktaturen som styr. 
Catarina Berglund

Anne Franks dagbok Ari Foldman & David Polonsky (Norstedts)

Vi är många som bekantat oss med nazitiden genom Anne Frank. Den 13-åriga flickan som skriver dagbok från familjens gömställe där de försöker undkomma nazisterna. Nu finns den som bildberättelse, och det är ett starkt möte. Humorn i iakttagelserna finns kvar. Likaså konflikterna och närheten. Ibland kan bilderna ge extra fokus till känslor och hot, ibland får de ge vika för beskrivningar som kräver mer text.
Catarina Berglund

Butcher’s Crossing John Williams (Natur & Kultur)

Författaren som gav oss ”Stoner” ger oss här något så gammaldags som en riktig äventyrsroman. Fyra män ger sig av västerut i USA på 1870-talet på buffeljakt. Spänning, vedermödor, död. Men det är också mycket mer. Williams tar med läsaren innanför pannbenen på jägarna och ut på de oändliga vidderna. Sidorna doftar präriegräs. 
Johan Erlandsson

Den andra musiken Nicholas Ringskog Ferrada-Noli  (Atlas)

Tillhör du dem som tycker att klassisk musik bara är snobbigt och svårlyssnat? Ge den här boken en sommarchans! Författaren skriver lustfyllt och enkelt om en musikgenre som har otroligt mycket att ge. Han liksom tar läsaren i handen och berättar med nyfiken och vänlig röst: Missa inte det här, kompis! Det är ju bra! Det är vackert! Till varje kapitel hör en Spotifylista som gör det enkelt att hänga med.
Johan Erlandsson

En av pojkarna Daniel Magariel  (Brombergs)

En både ruggig och ruggigt välskriven bok om en otäck faders­gestalt. Han, svårt alkoholiserad, håller sina två pojkar i ett järngrepp. Det låter dystert och tungt och det är det förstås också, men här finns också ett livsbejakande hopp i syskonens gemenskap och vilja till liv och att ta sig ut och bort. Orkar man ta sig igenom det smärtsamma väntar en glimrande bra läs­upplevelse.
Johan Erlandsson

Tåg & mat i Italien Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén (Roos & Tegnér)

Givetvis blir det ingen resa i Italien i sommar, men den här pärlan till bok är en tröst i dessa dystra tider och ger en underbar verklighetsflykt. Någon gång kan vi väl resa igen? Författarna tipsar om vackra rutter med tåg, bra kaféer och restauranger, vilka som är de stora turistfällorna och vad man inte bör missa.
Cecilia Alstermark

Klimatasken Johanna Nilsson, Maria Soxbo, Emma Sundh (Novellix)

Perfekt sommarläsning för den som är nyfiken på klimatfrågan. I askens lättlästa häften finns kunskap, argument och tips på vad du kan göra själv för att minska ditt klimatavtryck. Och så det viktiga häftet ”Klimat, makt, kön och klass” där det slås fast att rika och deras konsumtion är ett större klimathot än de med låga inkomster.
Pernilla Josefsson

Norrtullsligan Elin Wägner (Bakhåll förlag)

Redan 1908 kom den ut, romanen om Pegg, Baby, Eva och Emmy som kämpar för att överleva på sina löjligt låga löner och att klara sig undan kladdiga övergrepp av manliga kolleger. De planerar strejker och stöttar varandra med en varm lojalitet. För närheten till svält hindrar dem inte att leva livet ihop. En förvånansvärt modern klassiker och perfekt sommarläsning.
Pernilla Josefsson

Kris, kalas och kolhydrater Anna Hellsten och Annina Rabe (Bonnier fakta)

Kulturjournalisterna Anna Hellsten och Annina Rabe har Instagramkontot @shampoorisingcooks där de skriver om mat. Nu har de skrivit en bok tillsammans, lite i samma anda som Nigella Lawsons och Lotta Lundgrens böcker. Det är en jättefin bok med underhållande och fina texter om mat, ätande och livet samt många recept med en stor bredd.
Cecilia Alstermark