– Vi hoppas att medlemmarna går in och skaffar sig kunskap för att de ska kunna komma hem hela och friska och levande efter jobbet. Det dör folk i den här branschen, och det får inte hända olyckor som inte behöver hända, säger Anja Westberg, ombudsman på Kommunal.

Det är Kommunal som i samarbete med Prevent och Gröna arbetsgivare tagit fram verktygen för säkrare arbetsplatser. De innehåller bland annat en gratis webbutbildning om arbetsmiljö inom lantbruket, checklistor för olika inriktningar (fjäderfä, gris, häst, nöt, växtodling), mallar och bilderböcker.

– Bilderböckerna handlar om att lära sig de riskfyllda momenten, hur man ska agera där och hur man inte ska göra. Det blir tydligt och konkret och ett bra verktyg att samarbeta kring med sin arbetsgivare. Många vill jobba med arbetsmiljön men vet inte var de ska börja, Nu har vi samlat allt på ett ställe, säger Anja Westberg.

Anja Westbergs råd till den medlem som inte tycker att arbetsgivaren agerar på rätt sätt eller har felaktiga rutiner är att ta hjälp av materialet:

– Finns momentet med i bilderboken bläddrar man upp den sidan, det kan till exempel handla om att man inte går in till en nykalvad ko. Man kan enkelt visa exempel på hur man ska göra och säga ”varför gör vi inte så här?”. Det viktigaste är att våga prata om det. Har man inget skyddsombud och behöver mer stöd får man kontakta sitt regionala skyddsombud på Kommunal.

Kommunal hoppas också att lärarna på landets naturbruksskolor tar del av materialet och använder det i sin undervisning:

– Det är där vi har störst möjlighet att påverka. Där läggs ju grunden för de nya lantarbetarna.

Materialet skulle egentligen ha lanserats under sommaren på olika lantbruksmässor, men coronaepidemin kom i vägen. ”Är du säker?” har till och med fått en egen låt (framtagen av produktionsbolaget Reform Act) med countrystuk som släpps i augusti.

– Det är kanske lite generaliserande att det ska vara country eftersom lantbrukare kan gilla både rap och hårdrock, men det blev jättebra med country. Den är faktiskt medryckande och sätter sig snabbt, konstaterar Anja Westberg och drar några strofer ur sången:

”Det finns en risk i varje stall,

djur, maskiner, säd och vall.

Och det som främst riskeras

det är du.”

Webbutbildningen och alla verktyg för säkrare arbetsplatser inom lantbruket finns på: ärdusäker.se