Det var elva bohuskommuner från Strömstad i norr till Öckerö i söder som tidigare i år gick ut i ett gemensamt brev och skrev att man inte tänkte ge LSS-insatser, hemtjänst eller hemsjukvård till andra än åretruntboende. Samtliga dessa kommuner brukar svämmas över av semestrande göteborgare och stockholmare under sommarmånaderna och på exempelvis ön Orust med 15 000 invånare brukar 150 sommarboende ansöka om vård och omsorg varje år.

Men regeringens besked var tydligt. Vid en presskonferens i förra veckan sade socialminister Lena Hallengren (S) att ett sådant nej till insatser kräver en ”komplicerad lagändring och en grundlig juridisk analys”. Beskedet var tydligt, kommunerna hade inte rätt att neka vård och omsorg till sommargäster.

Kommunalarbetaren har varit i kontakt med socialnämndens ordförande i Lysekil, Ricard Söderberg (S), och han säger att man kommer att trotsa regeringen på den här punkten.

– Vi kan inte erbjuda hemtjänst eller hemsjukvård till de personer som inte stadigvarande bor i vår kommun. Det beslutet gäller fortfarande. Det är på grund av den extrema situationen med coronapandemin.

Men bryter ni inte mot lagen då?

– Det har varit tydligt hela tiden vad lagen säger, men vad som är möjligt är en annan sak. Vi måste jobba efter realiteten. Hur man ser på saken i Stockholm är en annan sak.

Det är för att skydda oss i personalen och jag tycker att det är jättebra

Martina Westerhult, undersköterska

En som påverkas av beslutet är undersköterskan Martina Westerhult. Hon jobbar i den kommunala hemtjänsten i Brastad i Lysekils kommun och är också arbetsplatsombud för facket där.

– Det är för att skydda oss i personalen och jag tycker att det är jättebra. Vi ska inte utsätta oss för onödigheter tycker jag i de här tiderna. Sedan är det jättetråkigt att de inte får hjälp, men vi måste tänka på oss i personalen också. 

Hon berättar att de där har haft låga sjuktal och hittills klarat sig bra från coronasmitta.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner bedömer att ungefär en femtedel del av landets kommuner tänker bryta mot lagen.

– Ja, vi har fått signaler från ett 60-tal kommuner att man kommer att behöva göra prioriteringar i socialtjänsten trots att man inte har lagligt stöd för det, säger Helene Lindstrand, presschef på SKR.