”Vi har nu en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av Covid-19 i kommunen. Region Norrbotten redovisar oroväckande hög frekvens av insjuknande. Vi uppmanar till stor försiktighet. Alla behöver ta sitt ansvar och bidra till att begränsa smittspridningen.” Så skriver Gällivare kommun på sin egen webbplats.

SVT Norrbotten rapporterar att vissa enheter i äldreomsorgen i kommunen har en sjukfrånvaro på 70 procent. Även andra stora arbetsgivare som gruvbolaget LKAB rapporterar om mycket hög smittspridning.

Som ett svar väljer alltså kommunen att stänga samtliga fritidsanläggningar, det handlar bland annat om en simhall i Gällivare, en i Malmberget och ett utebad i Malmberget. Också ungdomsgårdsverksamheten i Gällivare stängs tills vidare.

Kommunen och Länstrafiken Norrbotten satt under onsdagseftermiddagen i möte om situationen och beslutade att stoppa all trafik till och från Gällivare tätort.

Fotnot: Bilden är licenserad av CC BY-SA 40 via Wikipedia.