Åtta personer i en av Malmö stads hemtjänstgrupper är misstänkta för att ha fuskat på jobbet.

– Ja, vi har fått in uppgifter om oegentligheter från lite olika håll under det senaste året, och sedan dess har vi undersökt sanningshalten i de här uppgifterna. Vi dömer ju ingen ohörd, säger Peter Holmström, enhetschef på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens personalavdelning till Skånska Dagbladet.

I utredningen har bland annat körjournaler, scheman och gps-utrustning i tjänstebilar använts. Exakt vilken typ av fusk det handlar om vill Peter Holmström inte säga till tidningen.

– Det har handlat om lite olika typer av misskötsamhet. Inga av fallen är identiska. Men det handlar om att inte ha hanterat bilar på rätt sätt, att inte ha befunnit sig på det platser där man ska vara, och att inte ha utfört de insatser man ska utföra, säger han och menar också att fusket gjort att brukare inte fått de insatser de har rätt till.

Enligt tidningen ingår de åtta personerna i en hemtjänstgrupp på 32 personer och sju av dem har arbetat i samma kvällspatrull. Två personer har avskedats och fem har sagt upp sig själva men skulle ha avskedats om de inte sagt upp sig. En person utreds fortfarande. Peter Holmström säger till Skånska Dagbladet att han inte tror att fler missköter sig.

– Nej, det tänker jag inte. Jag ser inte det här som en utbredd företeelse. Jag har högt förtroende för våra medarbetare.