I mitten av maj startades en speciell hemtjänstgrupp som arbetar mot covid-19 sjuka i Tingsryd. Nu har förhandlingar mellan Kommunal och kommunen lett till kortare arbetstid för dem och personalen på korttidsboende som arbetar med smittade.

– Arbetsbelastningen är mycket högre än när man jobbar som undersköterska. Bara att ta av och på sig skyddsutrustning är mycket påfrestande, säger Jessica Keller från Kommunal till Smålandsposten.

Förhandlingarna har lett till att arbetstiden nu är 33,3 timmar istället för de vanliga 37. En förkortning som ska gälla så länge speciella covid-19 team finns i kommunen.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Magnus Carlberg (S) säger till tidningen att det trots eventuellt högre kostnader är en viktig insats för att personalen ska orka med den tyngre arbetsbelastningen.

– Det blir en de facto löneökning kan man säga. Men för oss är det viktigt att medarbetarna som jobbar med de coronasmittade patienterna som vi har i Tingsryds kommun får bra arbetsvillkor. Det är betydligt mer tröttande att jobba med all den skyddsutrustning som de gör.