Emma Thuresson är en av flera nya som på grund av coronakrisen fått jobb som vikarie i äldreomsorgen.

När coronakrisen slog till i mars och människor började hålla sig hemma blev 25-åriga Emma Thuresson av med sitt jobb på HM. När hon via Arbetsförmedlingen såg att hennes hemkommun Linköping sökte personer inom äldreomsorg och barnomsorg sökte hon och blev kallad till intervju.

– Jag har alltid gillat att hjälpa människor och dragits till sådana yrken, säger hon.

Det första steget var att titta på en videoinspelning med förinspelade frågor. Emma fick spela in sina svar på frågor som vad hon trodde att hon kunde bidra med.

Efter det fick hon lämna referenser och i början av april fick hon gå en tredagars utbildning. Två av dagarna var självstudier och en var en lärarledd videolektion. Självstudierna innebar både läsning och att titta på videoklipp från olika situationer.

– Vi fick lära oss grunderna, om basala hygienrutiner, lagar, omvårdnad, hur man hjälper vid matsituationer och att vaka den sista tiden i livet. Det var jättebra att ha en lektion ihop med de andra, säger Emma.

Jag tänker att det kanske var menat att jag skulle hamna här. Jag kanske vill bli undersköterska.

Emma Thuresson

Sedan höll HR-avdelningen i ännu en intervju som handlade om var Emma skulle kunna passa att jobba. Svaret blev att Emma skulle börja jobba som biträde på Aspens servicehus.

Innan Emma började jobba fick hon ha ytterligare ett möte med en chef på boendet som berättade vilka arbetsuppgifter som ingår i uppdraget. Hon fick ett fast schema på drygt 87 procent. Vikariatet, där hon får månadslön, sträcker sig fram till den sista augusti. Lönen för en heltid är på 19 600 kronor. Arbetstiden är 8-16 måndag till fredag utom röda dagar.

Emma Thuresson.

Emma blev sjuk i april vilket fördröjde jobbstarten. När KA gör intervjun har hon hunnit jobba nästan en månad.

– Jag jobbar mest med inköp och städ åt kunderna. Jag har också fått gå på lite promenader. Det blir en avlastning för den ordinarie personalen.

Hur är jobbet? Blev det som du tänkt?

– Från början tänkte jag att man skulle jobba i en bemanningspool och hoppa in på olika ställen, men när jag fick höra att jag skulle vara på ett ställe och ha ett fast schema kändes det mycket bättre. Det är härliga kolleger och kunder. Jag tycker att jag har kommit in i det väldigt snabbt. Kommunen har skött allting väldigt bra. Jag är tacksam för att jag fick ett jobb.

Emma hade gått med i Handels precis innan hon blev uppsagd. Hon kanske går med i Kommunal nu.

– Jag måste läsa på lite mer vad det innebär, säger hon.

Nyligen aviserade regeringen, Sveriges Kommuner och Regioner tillsammans med Kommunal att kommunerna kommer att få pengar att anställa den personal som liksom Emma sökt sig till äldreomsorgen. Dessa ska sedan kunna få utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på arbetstid.

Är det något du skulle kunna tänka dig?  

– Jag tänker att det kanske var menat att jag skulle hamna här. Jag kanske vill bli undersköterska. Jag har tänkt då och då på att bli sjuksköterska eller undersköterska. Jag är öppen för det. Jag är 25 år och tänker på framtiden.

Kommunal i Linköping ser positivt på introduktionsutbildningen. Och hoppas på att den på sikt ska leda till att fler vill arbeta i omsorgen.

– Det finns undersköterskor som säger att de inte utbildat sig för att städa. Därför ser vi inte något problem med att människor som ännu inte utbildat sig gör runtikring uppgifter, säger Therese Waller, ordförande Kommunals sektion Syd.

Men av de som hittills utbildats har inte alla ännu kommit ut i arbete. Enligt Kommunal beror det på att läget inte är lika pressat som tidigare, men behov finns inför sommaren.

De flesta är anställda på allmän visstid, ava, fram till slutet av augusti eller september. Kommunal synar alla anställningsavtal och att lön sätts utifrån avtal.