När Bengt Elméns bilder visades på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm för två år sedan, kallades det ”Sveriges första utställning av konst gjord med personlig assistans”.

– När man målar med hjälp av personlig assistans så är det rätt mycket som måste klaffa. Det gäller till exempel att hitta de rätta assistenterna och att vi kan ha en öppen kommunikation. Jag tror att andra tecknare kan ha lättare att improvisera. Men jag måste tänka efter innan vi sätter igång så att jag kan beskriva hur det ska vara, säger Bengt Elmén i en mejlintervju.

Han är socionom i botten, har varit verksamhetschef på kooperativet STIL som var med och drev igenom assistansreformen och har skrivit en handbok för personliga assistenter.

I satirteckningarna kommenterar han samtiden och inte minst sådant som rör personlig assistans. Många av hans teckningar visar att människor ofta tilltalar den som kör en rullstol, inte den som sitter i.

– De utgår från egna upplevelser och är ett sätt att skildra en sida av samhället som sällan blir skildrad. Det handlar om att berätta om utsatthet, diskriminering och att bryta mot normer.

Det var Kommunals ”hustecknare” Robert Nyberg som inspirerade Bengt att börja göra satirteckningar. Under coronakrisen har Bengt gjort satir utifrån den. Till exempel hur tvåmeters-regeln skulle kunna se ut mellan brukare och personlig assistent och frågan om skyddsutrustning i bilden här.

Fler alster finns att se på Instagram hos @bengtelmen.