– Man upplever att Kommunal står på oss lågavlönades sida, men sedan väljer facket ändå bort oss. Det känns hårt att få det slaget just av Kommunal. Det är inte genomtänkt alls. De borde vara ärliga med vilka de riktar sig emot, säger Anne Havefeldt, som arbetar som vårdbiträde i hemtjänsten. 

Anne Havefeldt menar att hon och alla andra lågavlönade hamnar i ett sämre läge som gör det dyrare att ha en kredit som trygghet om något oförutsett skulle inträffa. Med en månadslön under 25 000 kronor är det svårt att få till en buffert för oförutsedda utgifter. Hon har tidigare inte haft problem att få krediter, men när hon vill byta ut dem till en billigare kredit som Kommunal (med många lågavlönade medlemmar) erbjuder så får hon nej. 

– Vi lågavlönade tvingas ta de dyrare krediterna. Är det några som behöver ett bra erbjudande så är det lågavlönade och ensamstående föräldrar, vi är ganska utsatta. Reklam om det här kortet skickas ut till alla oss som skulle behöva det, men om vi sedan inte har en chans att få det vill jag inte ha reklam om det heller.

Anne Havefeldt är inte ensam i Kommunal om att ha en lön som ligger under 25 000 kronor. Till exempel hade 116 000 medlemmar som arbetar inom kommuner och regioner (och Sobona) en faktisk lön under 25 000 kronor inklusive tillägg i november 2019.

”Ett kort fyllt med förmåner!” lyder rubriken och brevet fortsätter ”det ultimata kortet för alla dina dagliga inköp”, ”speciellt framtaget för dig som är medlem i ett LO-förbund”, ”ansök nu…!”.

Kommunals Mastercard marknadsförs i direktutskick till medlemmarna som ett bra erbjudande för kommunalarna. ”Ett kort fyllt med förmåner!” lyder rubriken och brevet fortsätter ”det ultimata kortet för alla dina dagliga inköp”, ”speciellt framtaget för dig som är medlem i ett LO-förbund”, ”ansök nu…!”. Kreditkortet har ingen årsavgift och bättre villkor än många andra kort på marknaden. Man kan ansöka om ett kreditbelopp mellan 5 000–60 000 kronor. 

– När jag läste om kortet tyckte jag att det var ett jättefint erbjudande. Jag tänkte att jag kunde byta ut mitt bank-kreditkort till Kommunals kort eftersom det var mer förmånligt, så jag gjorde en ansökan, berättar Anne Havefeldt.

Till saken hör att Anne har ett banklån som hon kontinuerligt betalar av, hon har ett kreditkort via sin bank och två andra krediter via två affärer där hon tidigare gjort större inköp. Hon använder inte någon kredit på någon av dem i dagsläget.

Jag tjänar 24 500 kronor i hemtjänsten och den lönen var också ett hinder. Det känns förnedrande.

Anne Havefeldt, vårdbiträde

– Jag frågade om jag skulle kunna få kortet om jag sa upp mina andra krediter förutom banklånet, men det kunde de inte lova. Jag tjänar 24 500 kronor i hemtjänsten och den lönen var också ett hinder. Det känns förnedrande, säger Anne Havefeldt.

När Entercard (som är kreditgivare för Kommunals MasterCard) beslutar om en eventuell kredit tittar de, som de flesta kreditgivare, på inkomster, hur många barn och vuxna som bor i hushållet, utgifter och eventuellt andra krediter den sökande har. 

Kommunalarbetaren ber Melita Ringvold som är kommunikationschef för Entercard group AB att ta fram uppgifter som visar var gränsen går för att ha för låg inkomst (i förhållande till utgifterna med ett exempel på en hyra runt 8 000 kronor i månaden) för att få kortet.

– Om du är en kund med exempelvis 25 000 i månadslön, ett barn, är ensamstående utan andra lån och krediter då blir din ansökan beviljad om det inte finns betalningsanmärkningar eller liknande, svarar hon.

Men jag vill veta vid vilken lön man inte får krediten. Betyder ditt svar att man inte får den om man tjänar under 25 000, som 24 500? 

– Dessvärre kan vi inte ge en liknande nedre gräns eftersom det är så många saker som spelar in. Det blir en teoretisk sak som kanske vilseleder läsaren. För oss på Entercard är det viktigt att vi tar hand om våra kunder och ser till att de inte får betalningsproblem. Det här är ett kreditkort med många fördelar för LO-medlemmar som vi gärna erbjuder dem som har ekonomi som klarar det, om man undrar får man ansöka, säger Melita Ringvold.

Kommunal har tillsammans med LO:s andra förbund en lång tradition av medlemslån och medlemskrediter. 

– Det är ett mervärde i medlemskapet. I och med att vi är så många blir det möjligt att få bra villkor, säger Tina Dahlström som är ombudsman på Kommunals förbundskontor. 

Hur många medlemmar som har krediter eller lån är uppgifter Kommunal och LO inte lämnar ut. 

Det vi inte vill är att medlemmar ska hamna i en skuldfälla. Ett av våra krav på kreditgivarna är naturligtvis att de inte ger krediter till personer som sedan kan få svårt att betala tillbaka.

Tina Dahlström, ombudsman Kommunal

Tina Dahlström poängterar att det inte är fackförbunden som lånar ut pengar, att det är en bank eller kreditgivare som står för det även om facken kräver att de gör en seriös kreditprövning:

– Det vi inte vill är att medlemmar ska hamna i en skuldfälla. Ett av våra krav på kreditgivarna är naturligtvis att de inte ger krediter till personer som sedan kan få svårt att betala tillbaka.

När det gäller medlemmar som inte klarar en kreditprövning med hänsyn till hushållets totala ekonomi och alltså inte får tillgång till krediterna, säger Tina Dahlström:

– Alternativet hade varit att flera medlemmar som inte klarar kreditprövningen ändå hade fått lån, med konsekvensen att fler hade hamnat i en skuldfälla i stället. Så vill vi inte ha det.

Direktutskicken och marknadsföringen av kortet kan det dock finnas skäl för förbunden inom LO-kollektivet att se över, menar hon: 

– Kanske kan vi vara tydligare i hur villkoren ser ut och vilken kreditprövning som görs, säger Tina Dahlström.