Hur håller man humöret uppe efter veckor av coronavirus? Det är en fråga på allas läppar just nu. Inte minst är det tufft för alla kommunalare som jobbat extremt hårt under många veckor och nu behöver återhämtning. Men ledigheten är inte självklar för någon i år hur mycket man än behöver den och hur ska man då orka?

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin har varit tydlig med att det är fint med applåder för sjukvårdspersonal och andra som är viktiga samhällsbärare under krisen, men att det är än viktigare att uppskattningen för kommunalarnas insatser blir tydliga i avtalsrörelsen. Då är det dags att visa sin uppskattning för de insatser som har gjorts. För bussföraren som kört människor till och från jobbet, för barnskötaren som varit på plats varje dag med barnen, för den personliga assistenten, för städaren och för undersköterskan är det dags att de ska få lön för den ovanligt stora mödan.

Men innan det blir dags att summera krisen och avtalsrörelsen är sommaren här. För några av oss innebär det semester och ledighet som inte blir som andra år. Kanske har vi nära och kära som är sjuka eller så måste vi jobba hela semestern.

Oavsett hur din sommar blir kommer vi att lära oss mycket av denna tid. Även om det inte känns så när man är mitt i en kris så leder den ofta till utveckling.

Kanske kommer vi att berätta om dessa veckor i framtiden för våra barn och barnbarn och säga att vi lärde oss att det är de små sakerna som betyder mest. De närmsta relationerna till nära och kära. En promenad utomhus i skogen eller parken. En vacker blomma. Att blunda och känna solens strålar under en kort paus. Att gunga i en gunga eller ta en tupplur i en hängmatta.

Det är så många som har gjort så mycket på sina arbetsplatser och för sina medmänniskor under coronakrisen. Det är vackert att se kraften i detta, men nu är tiden att vara extra snäll mot trötta arbetskamrater och utslitna vänner och familj. Nu är tiden att ha överseende med varandras tillkortakommanden och visa extra uppskattning. Vill du göra skillnad? Var en extra tålmodig medmänniska i sommar, det kommer att betyda mer än du tror!