Det är Sverigedemokraterna som med anledning av den stora smittspridningen har krävt en extra riksdagsdebatt om äldreomsorgen efter alla dödsfall som inträffat där. Debatten äger rum i morgon, fredag, och inför den har Kommunals ordförande Tobias Baudin skrivit ett öppet brev till samtliga riksdagsledamöter

– Jag vill ge dem en rad viktiga medskick inför morgondagens debatt och framför allt peka på att det här är ingen quick fix och hoppas verkligen nu att man inte glömmer bort äldreomsorgen efter den här coronapandemin och krisen är över, säger Tobias Baudin till KA.

Han säger att han inte vill höra någon i debatten prata om ”fler händer”, utan att politikerna ska förstå att det krävs yrkesskicklighet och kompetens för att jobba i äldreomsorgen.

– Och att man politiskt tar krafttag mot styrningen och verkligen gör slut med den här New public management-filosofin, det som vi ytterst ser konsekvenserna av i minutscheman i hemtjänsten. Det är positivt att man äntligen börjar prata om äldreomsorgen i riksdagsdebatterna men det är ju lite tråkigt att det krävdes en pandemi med tusentals döda i Sverige för att man skulle göra det, säger Tobias Baudin.

För tre månader sedan när pandemin bröt ut och alla pratade sjukvård sa vi att glöm inte äldreomsorgen, det är den som kommer avgöra hur både sjukvården och Sverige klarar den här pandemin.

Han säger att intresset från de politiska partierna inför det äldreomsorgslyft som Kommunal tidigare krävt har varit svalt, att förra valrörelsen knappt handlade om äldreomsorgen alls och att han till och med pratat med högt uppsatta politiker som tyckt att Kommunal inte ska ”svartmåla” äldreomsorgen.

Folkhälsomyndigheten, såväl generaldirektören Johan Carlson som statsdepidemiolog Anders Tegnell har uttryckt förvåning över hur dåligt rustad äldreomsorgen var för att klara pandemin och att skydda de äldre, det som pekats ut som det allra viktigaste.

I P1:s Söndagsintervjun sade Anders Tegnell nyligen att ”inte någon kunde förstå” hur uppenbara bristerna skulle visa sig vara i den här situationen. Tobias Baudin säger att det hade de visst kunnat förstå – om de hade lyssnat på Kommunal och medlemmarna.

– Man har inte valt att lyssna på oss och det har varit väldigt frustrerande. För tre månader sedan när pandemin bröt ut och alla pratade sjukvård sa vi att glöm inte äldreomsorgen, det är den som kommer avgöra hur både sjukvården och Sverige klarar den här pandemin. Det ser väl ut som att det inte har gått så himla bra för Sverige att skydda de äldre och det sa vi ju, att man är inte lika rustad i äldreomsorgen, säger Tobias Baudin. 

Han tycker att det är uppenbart att kunskapsnivån om äldreomsorgen är låg och att det bekräftas när Anders Tegnell säger att han är överraskad hur det ser ut. Tobias Baudin är övertygad om det handlar om både klass och kön.

– I sjukvården är det läkare och sjuksköterskor, akademiker, men i äldreomsorgen är det de som har kortare utbildning, en del har ingen utbildning alls och det är många nyanlända. Framför allt är det 90 procent kvinnor. Det är ett enormt ointresse för äldreomsorgen och det tror jag handlar om klass och kön. Det här är arbetarkvinnor och då känns det inte lika prioriterat. 

I det öppna brevet skriver Tobias Baudin att tre månader in i pandemin anger fortfarande en femtedel av skyddsombuden att det saknas skyddsutrustning.

– Det är så märkligt. Nu har det gått tre månader och fortfarande är det en så stor del av medlemmarna som saknar utrustning. På debatten och myndigheterna låter det som att frågan är löst men det är den uppenbarligen inte. Det är inte klokt. 

Är du orolig att det ska bli som vanligt igen efter den här krisen eller tror du att det kan innebära ett skifte i hur man ser på äldreomsorgen?

 Vi har kämpat så länge och ingen har velat lyssna på oss och ingen har lyft äldreomsorgen, nu helt plötsligt lyfter alla partier äldreomsorgen. Det är klart att tanken finns hos mig att man gör det för att det är en het politisk fråga nu och man hoppas tjäna några röster på det. Men jag hoppas verkligen att jag har fel och att det här intresset håller i sig. I kommande budgetar krävs det miljardsatsningar och det krävs att vi får ett starkt stöd i kommande avtalsrörelse.