Arbetsdagarna som Souad Youssef brukade tillbringa med kvinnogrupper och språkgrupper för nyanlända handlar nu främst om en sak – telefonen. 

– Det är verkligen jag och telefonen nu. Även om det fortfarande är ett socialt arbete eftersom jag håller kontakten med dem som brukar komma, säger hon. 

Souad Youssef arbetar som värdinna i Svenska Kyrkans församling för Spånga-Kista i Stockholm. Sedan ett par månader tillbaka är arbetet i de flesta av landets församlingar förändrat. Mycket av arbetet och till och med gudstjänster sker digitalt. Många har fått ställa om arbetsuppgifter och hjälper äldre i riskgrupp med inköp och ärenden. 

Det är en svår tid för många och då är det fint att vi håller kontakten. Alla 45 i min grupp lever fortfarande!

Souad Youssef, värdinna i Svenska kyrkan

– Under samtalen med kvinnorna i min grupp skriver jag upp vad de behöver ha handlat och sedan för jag det vidare till diakonen. Det är en svår tid för många och då är det fint att vi håller kontakten. Alla 45 i min grupp lever fortfarande!

Souad Youssef tillhör själv riskgrupperna för coronasmittan. Hon har hjärtproblem, högt blodtryck och diabetes och har efter samråd med sin arbetsgivare fått tillåtelse att arbeta hemifrån. 

Jag tar gympa med fem kvinnor över telefonen varje dag, en och en. Vi gör rörelser och promenerar omkring i våra lägenheter samtidigt som vi pratar. 

Souad Youssef, värdinna i Svenska kyrkan.

Normalt betyder arbetet med kvinnogruppen både information, gemensam lunch, svenskaträning, utflykter och gympa. Nu utförs till med den kroppsliga aktiviteten med hjälp av telefonen:

– Jag tar gympa med fem kvinnor över telefonen varje dag, en och en. Vi gör rörelser och promenerar omkring i våra lägenheter samtidigt som vi pratar. 

Nu hoppas Souad Youssef att hon och kvinnorna i hennes grupp som kommer från ett stort område runt Rinkeby och Spånga ska kunna ses på riktigt under sommaren. Hoppet står till prästgårdens trädgård:

– Vi saknar verkligen att kunna träffas. Om vi inte är så många kanske vi kan börja med lite verksamhet igen när vi kan vara ute, jag hoppas det, säger Souad Youssef.