Som KA kunde berätta i förra veckan måste all skyddsutrustning som används i vård och omsorg vara godkänd, antingen CE-märkt eller med den tillfälliga covid-19-märkning som Arbetsmiljöverket har inrättat. Det betyder att utrustning som arbetsgivare tillverkar själva inte får användas om den inte har testats och godkänts av Arbetsmiljöverket först. Skyddsförklädena som tillverkas av uppmärksammade Förklädesfabriken i Stockholm är till exempel inte godkända.

Östersunds kommun har kopierat Förklädesfabrikens koncept och startat egen tillverkning av skyddsförkläden. Men kommunen har inte ansökt om att få dem godkända av Arbetsmiljöverket.

– Vi har inte gjort det ännu och jag vet heller inte om det är helt nödvändigt, för vi tillverkar ju bara förkläden som vi ska använda själva i kommunen. Men jag har bett vård- och omsorgsförvaltningen att titta på vilka godkännanden som eventuellt behövs och om vi i så fall ska skaffa dem, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund.

Det spelar ingen roll att ni bara tillverkar till er själva. Arbetsmiljöverket är tydliga med att skyddsutrustningen måste vara godkänd ändå, annars får den inte användas.

– Ja, men då kommer vi få besked om det av Arbetsmiljöverket. Vi håller på och söker dem nu, säger Anders Wennerberg.

Det ligger ju i arbetsgivaransvaret att tillhandahålla godkänd skyddsutrustning. Borde ni inte ha känt till det här?

– Jo, det kan man ju tycka, men det är inget som vi tillverkar i vanliga fall. Samtidigt vet jag inte om det är så glasklart att det måste vara godkänt, för Arbetsmiljöverket skriver ju också att det är arbetsgivarens ansvar att göra riskbedömningar av vilken skyddsutrustning som krävs.

Men reglerna är tydliga – endast godkänd skyddsutrustning får användas. Riskbedömningarna handlar om i vilka situationer som olika sorters skyddsutrustning krävs, inte att standarden på den är valfri. Anders Wennerberg säger dock att han inte är säker på att de egentillverkade skyddsförklädena har använts i verksamheterna än – kommunen har också ett lager med godkänd utrustning.

– Det har varit ett sätt att toppa upp lagret. Vi gör inte detta för att vi har ett akut behov . Dessutom ska man väl vara ärlig att säga att det också är ett sätt att hjälpas åt att bekämpa viruset. Många känner att de vill hjälpa till och det här är ett sätt att få utlopp för det, säger Anders Wennerberg.

Kommunal har nyligen lagt ut ett stöd till skyddsombuden där man skriver att endast godkänd skyddsutrustning ska användas. På sektionen i Östersund säger arbetsmiljösamordnaren Kerstin Ed Gustafsson att hon inte kände till att kommunen inte ansökt om att få skyddsförklädena godkända.   

– Jag tycker såklart inte att det är bra att de inte har koll på det. Jag hade ju hoppats att de hade kollat på det innan. Vi får kolla upp med dem vad de håller på med, säger Kerstin Ed Gustafsson.

Hon känner inte heller till att skyddsförklädena har använts någonstans än och berättar att tillgången på godkänd skyddsutrustning har varit bra i kommunen. Men hon säger att Kommunal kommer att agera om de får reda på att det används skyddsutrustning som inte är godkänd.

– Då lägger vi ett skyddsstopp på användningen av dem, det funderar vi inte ens på, säger Kerstin Ed Gustafsson.

I Nässjö lade Kommunals skyddsombud i fredags ett skyddsstopp på användningen av skyddsvisir som kommunens dagverksamhet tillverkat, rapporterar Smålands Dagblad.

Arbetsmiljöverket håller på och ser över hur de ska hantera att arbetsgivare använder skyddsutrustning som inte är godkänd. Ett besked kan komma senare i veckan.