Det handlar om det kommunala äldreboendet Fruängsården. Personalen där berättar att de har saknat information om vilka av de boende som har blivit coronasmittade och att det därför har hänt att man inte velat gå in och ge omsorg till de boende.

Över 200 boende vårdas på Fruängsgården och i ett av husen ska var fjärde person ha varit smittad. Munskydd har saknats, så de anställda har i stället använt toalettpapper och tvättlappar.

– Jag kan varken säga att det stämmer eller att det inte stämmer, säger enhetschefen Marie Bergström till Sveriges Radio.

Men hon menar att uppgiften om att äldre legat i urin och avföring är en överdrift. Hon bekräftar dock uppgiften att personal inte velat arbeta med covidpatienter och i stället sjukskrivit sig.

– Det har hela tiden varit en jakt på skyddsmaterial och personal, säger hon.

– Det här kommer sprida sig överallt eftersom de hyr in personal som inte är vana. Det är kaos, säger en anställd till Sveriges Radio.

Så här kommenterar Kommunal situationen:

– Det har varit en svår och stundtals kaotisk situation på delar av Fruängsgården, framför allt i april. Både när det gäller personal och tillgång till skyddsutrustning. Det var många sjukskrivna och personalbrist samtidigt som man tog in många timanställda som vikarier. Men enligt de rapporter vi får har arbetssituationen trots allt blivit bättre även om det givetvis är svårt att säga att det är bra i ett sådant här läge. Både tillgången på skyddsutrustning och personal har stabiliserats, säger Fredrik Jansson, pressekreterare på Kommunals Stockholmsavdelning.