På Arbetsmiljöverket vill man inte ge några kommentarer. Myndighetens presstjänst kan inte bekräfta att man har beslutat sig för att överklaga beslutet.

– Det är inte klart än, säger pressekreterare Sonya Aho.

SVT:s uppgifter om att förvaltningsrättens dom överklagas välkomnas av Kommunals huvudskyddsombud på Serafen.

– Det gör mig faktiskt väldigt glad, för att då försöker de ändå göra rätt i ärendet, säger Peter Olsson, huvudskyddsombud på Serafens äldreboende.

Det var den 7 april som skyddsstoppet lades på Serafen. Orsaken var att personalen saknade munskydd och visir när de jobbade hos brukare med misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta. Arbetsmiljöverket gick på skyddsombudens linje. Men arbetsgivaren överklagade vilket ledde till att Arbetsmiljöverket gick vidare till förvaltningsrätten som i torsdags upphävde förbudet mot arbete utan munskydd.

– Jag tycker att man missade i förvaltningsrätten. Jag var ju säker på att Arbetsmiljöverket skulle vinna, säger Peter Olsson.

Då syftar han på att Arbetsmiljöverket inte var tydligare när det gällde vilka arbetsmoment som ingår patientnära arbete.

Han är positiv till ett överklagande.

– Vi skyddsombud behöver få tillbaka tron på att Arbetsmiljöverket står bakom oss. Sedan kan vi skyddsombud göra fel, men det ska ändå kännas att man har med sig dem fullt ut och det gjorde det inte i det här ärendet, säger Peter Olsson.

Samtidigt lyfter han att skyddsstoppet gjort nytta även om det hävts.

– Nu har ju medarbetarna de skydden som vi krävde, säger Peter Olsson.