Överenskommelsen mellan Kommunal och Sveriges Bussföretag innebär att rätten till ob-ersättning enligt Bussbranschavtalet även ska ges till förare under obekväm arbetstid som åker med bussen i syfte att senare köra den eller utföra andra arbetsuppgifter.

Men rätten till ersättning ges inte till dem som bara åker med till eller från destinationen.

Överenskommelsen följer utslaget i en mellandom från Arbetsdomstolen i november förra året. Den tvisten gällde rätten till ob-ersättning vid Bergkvarabuss.

– Det känns bra att vi nu är överens med Sveriges Bussföretag om hur avtalet ska tolkas. Överenskommelsen gäller därmed alla bussföretag på detta avtal som kör beställningstrafik utomlands, säger Kommunals ombudsman Marion Gavran.

Nitton bussförare vid Bergkvarabuss har tack vare det i dag fått ersättning för den ob-tid de har haft under de år de åkt med som andreförare i beställningstrafik utomlands. Shkelzen Mehmeti är en av dem.

– Jag slutade på Bergkvarabuss för tre år sedan efter nästan fyra år som anställd i bolaget. Jag blev glad när jag i dag fick min ob-ersättning för den tiden då jag var andreförare, säger han.

Shkelzen Mehmeti kör i dag för Transdev i regiontrafiken i Skåne. Nu kan han sätta punkt när det gäller tiden i Bergkvarabuss.

– Det var bra kämpat av Kommunal att de aldrig gav upp, säger han.