Visst blev jag väldigt glad när min ordförande i Kommunal, Tobias Baudin, gick ut hårt för ett tag sedan och påpekade att Kommunal kommer att lägga skyddsstopp över hela landet om det inte finns utandningsskydd för oss i skarpt läge. Äntligen ska vi ta fajten! tänkte jag. Äntligen ska vi nu agera gemensamt med kraft!

Men glädjen blev kortvarig. Kommunal står visserligen kvar vid kravet, men backar på att uppmana till skyddsstopp eftersom Arbetsmiljöverket är avvisande. Då har man ju helt missat att det handlar om opinionsbildning. Ju fler lokala skyddsstopp som läggs, ju större press blir det på Arbetsmiljöverket att godkänna dem. Det är så vi måste göra! Vilka rättigheter hade vi haft på jobbet eller i samhället i övrigt, om vi hade slutat driva våra krav vid minsta lilla motstånd?

Det enda konkreta kravet som Tobias framför i artikeln är att Kommunal kräver kortärmad skyddsplast. Raka motsatsen till vad jag själv krävt. Artikeln blir som ett slag rätt i nyllet på mitt eget skyddsarbete!

Allt är väldigt individualiserat nu för tiden. När jag som arbetsplatsombud och skyddsombud driver frågor på mitt jobb, så försöker arbetsköparen göra det till mina egna personliga problem, eller att det bara är vi på vår arbetsplats som tycker så. På det viset försöker de förminska värdet på det jag, eller mina arbetskamrater, tycker. Men det är inga individuella problem. Situationen är ju i princip likadan över hela landet, när det gäller skyddsutrustning eller vilken facklig fråga som helst. Kommunal har 450 000 medlemmar. När ska vi ta fajten? När ska vårt fackliga arbete bli mer kollektivt och samordnat?

Vi har ingen smitta på mitt jobb. Men jag lade ändå ett skyddsstopp i förebyggande syfte, eftersom materialet vi fått ut var alldeles för undermåligt. Jag fick till ett möte med cheferna, och vi lyckades byta ut de undermåliga glasögonen mot visir. En stor framgång! Men fortfarande driver jag frågan om heltäckande plast från topp till tå, samt ansiktsmask med utandningsventil, FFP2, eller FFP3.

Det här är allvar. Det handlar om våra liv! Det räcker inte att uttala sig i media. Och det är definitivt inte okej att slå undan fötterna på det lokala skyddsarbete som pågår!

I förra veckan publiceras en insändare i min lokaltidning som var undertecknad Tobias Baudin. Det enda konkreta kravet som Tobias framför i artikeln är att Kommunal kräver kortärmad skyddsplast. Raka motsatsen till vad jag själv krävt. Artikeln blir som ett slag rätt i nyllet på mitt eget skyddsarbete! Snacka om dålig samordning!

Kommunals ledning måste sluta vika ner sig. Det här är allvar. Det handlar om våra liv! Det räcker inte att uttala sig i media. Och det är definitivt inte okej att slå undan fötterna på det lokala skyddsarbete som pågår!

Ska vi kunna värva medlemmar krävs det ett förbund som i praktisk handling aldrig viker ner sig en enda tum. Det är min vision för Kommunal. Vilken vision Tobias har är jag mer tveksam till.