Annika Norlin är låtskrivare och författare. Hennes skönlitterära debut sker nu i novellsamlingen ”Jag ser allt du gör”. Boken innehåller åtta noveller varav flera stannar kvar efter läsning.

 Att Annika Norlin är en fullfjädrad stilist är ingen underdrift. Hennes arbete som låtskrivare och journalist har gjort henne till en skicklig författare och hennes musikalitet märks i språket i pärlbandet av noveller som läsaren bjuds på.

Här finns den fina novellen som inleds med orden: ”En del av de vackraste kärlekshistorierna berättas aldrig. Jag har då aldrig hört någon berätta om den med mig och Sylt Järvinen.” Här skildras fint samhörigheten och värmen mellan två unga människor som i en ofta ordlös förståelse finner tryggheten hos varandra under tonåren. Det är vackert i all sin enkelhet.

Här får vi möta syskonen Margit och Jan som i alla fall har varandra när föräldrarna grälar. Beskrivningen: ”Till höger bodde en tonåring som hette Jessica, och hennes föräldrar var sams.”, gör att vi förstår hur det är hemma hos syskonen. Det är i de små detaljerna som det otäcka i deras vardag blir tydligt.

(Texten fortsätter nedan)

”Jag ser allt du gör” av Annika Norlin.
”Jag ser allt du gör” av Annika Norlin.

Två noveller sticker ut mer än de andra. Den ena låter oss följa med Susanne som arbetar i hemtjänsten och genom hela livet har haft otur med män som behandlat henne illa. Till sist blir det en av brukarna, Solbritt, som genom att se henne och lyssna på henne får Susanne att bryta gamla mönster och våga något nytt. 

Den starkaste novellen är också den som avslutar novellsamlingen. Här får vi följa en kvinna vars barn har dött. Sorgen är så svår att den bitvis är omöjlig att hantera, men just som kvinnan tror att hon kanske ändå kan klara av en dag i taget, golvas hon av en barnbok på biblioteket. En bok som var just en sådan som hon läste med sitt barn och som barnet kunde utantill.

Författaren använder miljöer hon känner väl. Många utspelar sig i norra Sverige i städer som hon hittar i som sin egen ficka. Hon rör sig skickligt mellan olika personer och är trygg i varje berättelse. Jag ser fram emot nästa bok.