Det är tre skäl till att Arbetsmiljöverket i Norrbotten säger nej till de plexiglas som har monterats vid förarplatsen i bussarna i Boden: De skyddar inte tillräckligt från smitta på grund av glipor fram och bak, sikten och därmed trafiksäkerheten försämras samt utrymningsvägen för föraren blockeras.

– Det betyder inte att vi säger nej till alla lösningar med plexiglas, de måste prövas från fall till fall. Men just den här konstruktionen godkänner vi inte, säger arbetsmiljöinspektör Åsa Sjöström Ross.

Kommunal och Citybuss i Boden har fått i uppdrag av Arbetsmiljöverket att istället enas om utformningen av lösningen att validatorerna, kortläsarna, flyttas till framdörren. Passagerarna ska där blippa sina kort men stiga på bak i bussen.

– Jag kan tänka mig att vi spärrar av med en plastkedja för att hindra att någon försöker kliva på framme hos föraren, säger Björn Lundström.

Han är nöjd med Arbetsmiljöverkets besked, och att det nu blir stopp för på- och avstigning framme i bussen.

– Det viktigaste är att ingen tillåts komma närmare förarna är 1,5 meter. Vi vill till varje pris minimera risken för att de blir smittade, säger Björn Lundström, regionalt skyddsombud.

Den lösning som parterna enas om i Boden kommer Kommunal att driva vid alla andra bussföretag i Norrbotten där de inte redan har stängt framdörrarna.

– Det här är en facklig seger för oss, säger han.